Ginekologija

DIAGNOZA

Okužbe v nosečnosti, kdaj imunoglobulini?

Okužbe lahko v nosečnosti potekajo huje in povzročijo resne posledice za nosečnico in plod oziroma novorojenčka. Predstavljamo nekaj okužb v nosečnosti in njihovo obravnavo, preverili smo tudi, v katerih primerih uporabljamo imunoglobuline za pasivno imunizacijo v nosečnosti in pri novorojenčkih.

23. 4. 2021
Preglednica

Peroralni kontraceptivi

16. 12. 2020
Veliki 4 - British Medical Journal

Vpliv menstrualnega ciklusa na prezgodnjo umrljivost

Rezultati ameriške kohortne prospektivne študije so pokazali, da rednost in dolžina menstrualnega ciklusa vplivata na prezgodnjo umrljivost. Študija je bila objavljena v publikaciji British Medical Journal septembra letos.

16. 12. 2020

Miti o hormonski kontracepciji še obstajajo

Hormonsko kontracepcijo v splošni in strokovni javnosti še vedno spremlja precej mitov in neresnic, pravi specialistka ginekologije in porodništva Tinkara Srnovršnik, dr. med., iz ZD Ljubljana. Opisala je, s katerimi se najpogosteje srečuje pri delu v ambulanti.

16. 12. 2020

V nasprotju z ženskami okužba pri moških ne izzveni

»Le cepljenje obeh spolov proti okužbam s HPV bo lahko močno prispevalo k zmanjšanju bolezni, ki jih te okužbe povzročajo,« je prepričana specialistka šolske medicine Miroslava Cajnkar Kac, dr. med., iz Slovenj Gradca. Koroška velja za regijo z največjo precepljenostjo tako deklic kot dečkov.

16. 12. 2020

Uporaba razmerja sFlt-1/PlGF v obravnavi preeklampsije

»S spremljanjem razmerja sFlt-1/PlGF lahko natančneje določimo hitrost napredovanja preeklampsije pri nosečnicah. Do zdaj smo lahko le postavili diagnozo,« je povedala asist. Vesna Fabjan Vodušek, dr. med., spec. ginekologije in porodništva z Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

14. 10. 2020

Korak k večji trdnosti partnerstva

Na nastanek erektilne disfunkcije vpliva mnogo stvari, združenih v terminu biopsihosocialni dejavniki. Vlogo zdravnika pri reševanju te težave je osvetlila Frosina Krstanoska, dr. med., spec. internistka in hematologinja, FECSM, zaposlena na oddelku za interno medicino SB Slovenj Gradec, seksologinja v zasebni ambulanti ZD Velenje ter članica ESSM in ISSM.

14. 10. 2020

Nenadna utrujenost zahteva pozornost

Utrujenost, ki se pri sicer zdravih ljudeh, zlasti starejših, pojavi nenadoma in traja dlje časa, zahteva posebno pozornost, saj to lahko nakazuje na pomembno ozadje, je opozorila izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med.

14. 10. 2020
Uvodnik

Ženski privilegiji

Nosečnost in materinstvo sta privilegija žensk, ki ju pogosto premalo izkoristimo. In to kljub dejstvu, da materinstvo še nikoli ni bilo tako varno, kot je danes. Slovenija je na tem področju ena najvarnejših držav na svetu, saj imamo eno najnižjih umrljivosti novorojenčkov na svetu.

14. 10. 2020
SLOVENSKA STROKA

Učinkovitost metformina ob sindromu policističnih jajčnikov

Dolgoročna učinkovitost metformina ob sindromu policističnih jajčnikov (PCOS) še ni dokazana, razen pri ženskah z moteno glukozno toleranco ali sladkorno boleznijo. Dr. Mojca Jensterle, dr. med., s sodelavci KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je zato slednjo preverjala v raziskavi pri ženskah s PCOS in čezmerno težo ter z normalno glikemijo. Izsledke so objavili v publikaciji Endocrine Connections.

16. 6. 2020
1 2 3 4 5

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

O nas