Ginekologija

Korak k večji trdnosti partnerstva

Na nastanek erektilne disfunkcije vpliva mnogo stvari, združenih v terminu biopsihosocialni dejavniki. Vlogo zdravnika pri reševanju te težave je osvetlila Frosina Krstanoska, dr. med., spec. internistka in hematologinja, FECSM, zaposlena na oddelku za interno medicino SB Slovenj Gradec, seksologinja v zasebni ambulanti ZD Velenje ter članica ESSM in ISSM.

14. 10. 2020

Nenadna utrujenost zahteva pozornost

Utrujenost, ki se pri sicer zdravih ljudeh, zlasti starejših, pojavi nenadoma in traja dlje časa, zahteva posebno pozornost, saj to lahko nakazuje na pomembno ozadje, je opozorila izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med.

14. 10. 2020
Uvodnik

Ženski privilegiji

Nosečnost in materinstvo sta privilegija žensk, ki ju pogosto premalo izkoristimo. In to kljub dejstvu, da materinstvo še nikoli ni bilo tako varno, kot je danes. Slovenija je na tem področju ena najvarnejših držav na svetu, saj imamo eno najnižjih umrljivosti novorojenčkov na svetu.

14. 10. 2020
SLOVENSKA STROKA

Učinkovitost metformina ob sindromu policističnih jajčnikov

Dolgoročna učinkovitost metformina ob sindromu policističnih jajčnikov (PCOS) še ni dokazana, razen pri ženskah z moteno glukozno toleranco ali sladkorno boleznijo. Dr. Mojca Jensterle, dr. med., s sodelavci KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je zato slednjo preverjala v raziskavi pri ženskah s PCOS in čezmerno težo ter z normalno glikemijo. Izsledke so objavili v publikaciji Endocrine Connections.

16. 6. 2020
Intervju

Nosečnost in porod v epidemiji COVID-19

Po do sedaj znanih podatkih nosečnice niso bolj ogrožene od splošne populacije, je pa potrebna posebna pozornost pri nosečnicah s pridruženimi boleznimi. Prav tako naj bi bila verjetnost prenosa virusa SARS-CoV-2 v nosečnosti in ob porodu malo verjetna. Kako v trenutnih razmerah poteka prilagojena obravnava nosečnic in porodnic, je povedala izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., spec. gin. in por.

9. 4. 2020
NA KRATKO

Načrtovanje družine ob kronični vnetni bolezni

Čeprav so v zadnjih letih sodobne oblike zdravljenja in razumevanje poteka mnogih kroničnih vnetnih bolezni pomembno izboljšali kakovost življenja bolnikov, je načrtovanje in dobro vodenje nosečnosti s pomočjo ginekologov, revmatologov in drugih specialistov medicine pri teh bolnicah ključnega pomena.

16. 3. 2020

Česa nas je strah, gripe ali cepljenja?

Razlog, da se po Evropi proti gripi cepi manj kot 10 % nosečnic in majhnih otrok, Milan Rajtmajer, dr. med., iz ZD Celje vidi v tem, da se preveč ljudi (tudi zdravnikov) boji neželenih učinkov cepiv, a strah bi nas moralo biti gripe. Omenjeni skupini prebivalstva namreč težji potek gripe in njeni usodni zapleti še posebej ogrožajo.

4. 11. 2019
VELIKI 4- THE LANCET

Vpliv ravni ščitničnih hormonov med nosečnostjo na razvoj otrokovih možganov

Nizozemska raziskava, objavljena v reviji Lancet Diabetes and Endocrinology, je pokazala, da je tako premočno kot prešibko delovanje ščitnice pri materi pred 14. tednom nosečnosti povezano z manjšim volumnom sive možganovine pri otroku.

21. 10. 2019

Zdravljenje multiple skleroze med nosečnostjo

Odbor za medicinske proizvode za človeško rabo (CHMP) je letos septembra izdal pozitivno mnenje za uporabo interferona beta-1a med nosečnostjo in dojenjem.

21. 10. 2019
NA KRATKO

Za preprečevanje zarastlin

Pogoste neželene posledice abdominalnih kirurških postopkov so zarastline, ki se začnejo oblikovati že v treh urah po operaciji. Priporočila strokovnega sveta za ginekologijo (ANGEL) predlagajo, da kirurgi sprejmejo rutinsko strategijo za zmanjšanje zarastlin vsaj za bolnice, ki so imele operacijo z velikim tveganjem.

21. 10. 2019
1 2 3 4 5

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.