Preglednice / infografike

Kdaj je antikoagulacijsko zdravljenje še posebej težavno?

Kam usmeriti pozornost pri kompleksnih bolnikih, ki imajo povečano tveganje za trombembolične zaplete in obenem tudi povečano tveganje za krvavitve? Kako zagotoviti, da bo zdravljenje starostnikov s komorbidnostmi varno in učinkovito? Strnili smo ključna sporočila.

18. 10. 2023

Kdaj pomislimo na Gaucherjevo bolezen?

Gaucherjeva bolezen se lahko izrazi že v otroštvu ali pozneje v odrasli dobi, zgodnejši pojav pa običajno napoveduje težjo obliko bolezni. Ob katerih najpogostejših simptomih pomislimo na bolezen? Vsebino je pripravil prof. dr. Samo Zver, dr. med., spec. interne medicine, hematologije in klinične farmakologije z UKC Ljubljana.

28. 9. 2023

DMD: pot bolnika

Bolnikov z redko boleznijo, med katere sodi tudi Duchennova mišična distrofija, v ambulantah ne srečujemo dnevno. (Pre)poznate značilne znake in simptome? Strnjen pregled uporabnih informacij od diagnoze do zdravljenja je pripravila asist. dr. Tanja Golli, dr. med.

26. 9. 2023

Hipofosfatemija: pot bolnika

Hipofosfatemija ima nespecifične simptome in znake, zato jo pogosto spregledamo. Kako jo prepoznati? Kako naj poteka obravnava bolnikov? Algoritem je pripravil prof. dr. Tomaž Kocjan, dr. med.

16. 6. 2023

Priporočila za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu

Kako proti klopnemu meningoencefalitisu po običajni ali hitri shemi cepiti otroke ali odrasle osebe in katere so kontraindikacije? Kako naj sledijo poživitveni odmerki? Kako ravnati ob daljših presledkih ali prekinitvah sheme cepljenja in v primeru vboda klopa ob cepljenju?

24. 4. 2023

Posodobljene smernice: diagnostika raka ledvičnih celic

Večino rakov ledvičnih celic odkrijemo naključno pri slikovni diagnostiki druge simptomatike abdomna. Pri 30 % simptomatskih bolnikov nastopi paraneoplastični sindrom. Kako lahko z diagnostiko izboljšamo izide zdravljenja? Kam nas usmerjajo najnovejši dokazi? Oglejte si posodobljene smernice Evropskega združenja za urologijo (EAU).

21. 4. 2023

Kdaj in kako napotiti k dermatologu ob sumu na melanom?

Ker mnogokrat diagnozo melanom lahko postavimo šele po dermatoskopskem pregledu sprememb na koži, je že ob najmanjšem sumu na melanom bolnika treba napotiti k dermatovenerologu. V katerh primerih je smiselna napotitev in kakšna naj bo stopnja nujnosti?

16. 4. 2023
INFOGRAFIKA

Farmakološko obvladovanje migrene

Na enem mestu smo zbrali farmakološko terapijo za profilaktično in akutno zdravljenje migrene.

28. 3. 2023
Preglednica

Pot zdravljenja z rastnim hormonom pri otrocih

Otroci so nizke rasti, če je njihova telesna višina manjša kot dve standardni deviaciji od povprečja za starost in spol glede na normative populacije.

28. 3. 2023

Bolezen, ki jo lahko prekriva množica napačnih diagnoz

Amiloidna transtiretinska kardiomiopatija (ATTR-CM) je pogosto spregledan vzrok srčnega popuščanja, saj je bolezen v zgodnji fazi težko prepoznati. Neredko imajo bolniki več let postavljeno napačno diagnozo in so zato tudi neustrezno zdravljeni.

28. 3. 2023

Pot bolnika

Od prvega simptoma do diagnoze Fabryjeve bolezni preteče od 15 do 20 let. V infografiki predstavljamo strnjene informacije za pravočasno prepoznavo Fabryjeve bolezni, s čimer lahko preprečimo ireverzibilne okvare več organskih sistemov, zgodnjo obolevnost in umrljivost.

20. 3. 2023

CRVO: ključni koraki diagnostike in zdravljenja

V infografiki predstavljamo strnjene informacije o tem, kaj vpliva na nastanek CRVO, kakšna je klinična slika in kakšne terapevtske možnosti so na voljo bolnikom.

9. 1. 2023

BRVO: od pojavnosti do terapije

Kljub ne povsem pojasnjeni patogenezi BRVO poznamo dejavnike, ki prispevajo k njenemu nastanku. Kateri so ti dejavniki, kako se bolezen klinično izraža in kako poteka zdravljenje?

9. 1. 2023

Boljše obvladovanje febrilne nevtropenije

Letošnje Dneve internistične onkologije so posvetili obravnavi neželenih učinkov sistemskega zdravljenja. Eden izmed pogostejših in resnejših zapletov zdravljenja s kemoterapijo je febrilna nevtropenija, ki je tudi pogost razlog nepotrebnih napotitev specialistov družinske medicine in drugih specialistov. Strnili smo indikacije za primarno profilakso z G-CSF.

22. 12. 2022
Preglednica

Kako postaviti utemeljen sum na HFpEF še pred UZ srca?

Ultrazvok srca, ki zagotavlja dokončno diagnozo srčnega popuščanja, v Sloveniji ni optimalno dostopen. Prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., predstojnik KO za kardiologijo UKC Ljubljana, je pripravil algoritem, ki mimo čakalnih dob pripelje do utemeljenega suma za srčno popuščanje z ohranjenim iztisnim deležem. Utemeljen sum zadostuje za uvedbo terapije.

14. 12. 2022
Preglednica

Koruza, kokoš ali jajce?

Na EASD 2022 je bilo v sekciji z naslovom Diet from Plants to Cans predstavljenih več zanimivih raziskav o vplivu prehrane na pojavnost, obolevnost in umrljivost zaradi sladkorne bolezni (SB). Pri svetovanju o zdravi prehrani se oddaljujemo od deležev makrohranil in težimo k prehranskim vzorcem, vendar so nekatera živila zaradi svojega izvora − recimo živalskega, ali priporočil, ki nimajo nujno trdnih dokazov, še vedno kontroverzna − recimo mlečni izdelki ali jajca. Predstavljamo živila, katerih uživanje prinaša povečano tveganje za pojav SB2.

14. 12. 2022
Preglednica

Cepljenje starejših ljudi in kroničnih bolnikov

Cepljenje proti covidu-19 in proti gripi je med splošno populacijo že poznano, za osebe, stare 65 let in več, ter kronične bolnike pa je prav tako priporočljivo cepljenje proti pnevmokoknim okužbam, saj imajo večje tveganje za invazivni potek okužbe (okužba krvi oz. sepsa, meningitis, pljučnica).

14. 12. 2022

Monoklonska protitelesa pri zaščiti in zdravljenju

V infografiki smo strnili navodila za uporabo monoklonskih protiteles kot predekspozicijsko profilakso in za zgodnje zdravljenje covida-19 pri nefroloških bolnikih. Kako spreminjajo klinično prakso nove različice virusa?

12. 12. 2022

Od diagnostike do terapije

Kako naj ukrepa specialist družinske medicine pri blagih in zmernih neželenih učinkih zdravljenja z ZINT? Predstavljamo ključne korake obvladovanja od diagnostike do terapije pri kožnih izpuščajih, driski in kolitisu ter pnevmonitisu. Preglednica je nastala v sodelovanju z Marijo Ivanović, dr. med., spec. internistične onkologije z UKC Maribor.

1. 12. 2022

Vnetni spomin pri luskavici in implikacije za zdravljenje

S trenutno dostopnimi sistemskimi, predvsem z novejšimi biološkimi zdravili, lahko dosežemo popolno klinično remisijo luskavice, a se po prenehanju zdravljenja psoriatični plaki običajno vrnejo in pojavijo na prvotnih mestih. Kateri so celični mehanizmi, odgovorni za ponovitve, in kaj pomenijo za prihodnost zdravljenja najpogostejšega tipa – luskavice v plakih?

22. 11. 2022
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.