Srčno popuščanje

VELIKI 4 - JAMA

Vpliv soli v prehrani na znižanje krvnega tlaka

Rezultati raziskave, objavljene v reviji JAMA, so potrdili pomen manj slane prehrane za zdravljenje arterijske hipertenzije. Učinek takšnega ukrepa na krvni tlak je bil primerljiv z učinkom večine antihipertenzivnih zdravil.

27. 3. 2024
VELIKI 4 - NEJM

Semaglutid in srčno-žilni izidi pri debelosti brez sladkorne bolezni

Po predvidevanjih bo do leta 2035 imela več kot polovica svetovne populacije debelost ali prekomerno telesno težo, ki sta neodvisno od metabolnih dejavnikov tveganja povezani s povečanim tveganjem za srčno-žilne dogodke. V New England Journal of Medicine so objavili rezultate raziskave o učinku zdravljenja s semaglutidom na srčno-žilne izide.

27. 3. 2024
Uvodnik

Beseda je najmočnejše orožje

Arterijska hipertenzija ostaja vodilni dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni in smrt v svetu. Kljub izboljšanemu razumevanju njenih patofizioloških mehanizmov in razvoju učinkovitih terapevtskih strategij ostaja izziv za zdravstveni sistem po vsem svetu. Piše doc. dr. Jana Brguljan Hitij, dr. med., spec. interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine, predstojnica KO za hipertenzijo UKC Ljubljana.

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

Na XXXII. strokovnem sestanku Združenja za arterijsko hipertenzijo je domača stroka osvetlila različne vidike bolezni in sodobne pristope k zdravljenju. Poudarki so bili med drugim posvečeni pravilnemu merjenju krvnega tlaka, novim načinom medikamentoznega zdravljenja, posebnostim obravnave starostnikov in žensk ter prevalenci arterijske hipertenzije v Sloveniji.

27. 3. 2024
VIDEO

Aktualne smernice ESC narekujejo pospešen terapevtski odziv

Hitra in sočasna uvedba štiritirne terapije ter hitra titracija sta za bolnike s srčnim popuščanjem prognostično pomembna. Prof. dr. Gregor Poglajen, dr. med., spec. interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine s KO za kardiologijo UKC Ljubljana poudarja, da Evropsko združenje za kardiologijo (ESC) tak pristop priporoča tudi za bolnike z blago znižanim iztisnim deležem levega prekata.

25. 3. 2024

O rizičnih skupinah za hitrejše poslabšanje srčnega popuščanja

Vsaka ponovna hospitalizacija pomeni slabšo prognozo za bolnike s srčnim popuščanjem. O pomenu tako imenovane ranljive faze in o pristopih za zmanjševanje pogostosti dogodkov po odpustu iz bolnišnice piše izr. prof. dr. Miran Šebeštjen, dr. med., spec. interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine s KO za kardiologijo UKC Ljubljana.

19. 3. 2024
VIDEO

Od utemeljenega suma do zdravljenja srčnega popuščanja v ADM

Kako lahko ukrepamo ob utemeljenem sumu na srčno popuščanje še pred postavitvijo diagnoze? Kako uspešno v ambulantah družinske medicine (ADM) sočasno uvajamo štiritirno terapijo? Lahko na izid zdravljenja še kako drugače vplivamo? Odgovarja prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., spec. družinske medicine, predstojnica Katedre za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

19. 3. 2024
Uvodnik

Prepletanje pristopov

Srčno popuščanje je danes eden redkih kliničnih sindromov, katerega incidenca in prevalenca iz leta v leto naraščata. Kljub temu, da že sama definicija srčnega popuščanja temelji na interakciji med delovanjem srca in preostalih organov, se je multidisciplinarni pristop k zdravljenju uveljavil šele v zadnjem času, razmišlja prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., spec. interne medicine in spec. kardiologije in vaskularne medicine z UKC Ljubljana.

23. 10. 2023
ESC 2023

Najbolj vroče teme na kongresu ESC 2023

Pričakujemo, da bodo novosti letošnjega kongresa Evropskega kardiološkega združenja (ESC), predstavljene v devetih »hot line« sklopih, pomembno dopolnile obravnavo bolnikov s kroničnim, akutnim in napredovalim srčnim popuščanjem. Predstavljena nova spoznanja ponujajo tudi možnosti optimizacije srčno-žilne preventive, antitrombotične terapije in interventne kardiologije.

23. 10. 2023
1 2 3 4

Aktualni e-novičnik

Aktualne smernice ESC narekujejo pospešen terapevtski odziv

25. 3. 2024

O rizičnih skupinah za hitrejše poslabšanje srčnega popuščanja

19. 3. 2024

Od utemeljenega suma do zdravljenja srčnega popuščanja v ADM

19. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
Slovenija

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.