Srčno popuščanje

Intervju

Pandemija srčnega popuščanja

Bolnikov s srčnim popuščanjem je bistveno več kot je bolnikov s COVID-19. Srčno popuščanje znamo zdraviti, COVID-19 pa ne. V luči tega bi se morali osredotočiti na tisto, kar v dani situaciji znamo narediti, je poudaril prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med. iz ljubljanskega UKC in opozoril na poslabšano stanje bolnikov po strogem upoštevanju navodila »ostanite doma«.

26. 5. 2020

ATTR-CM: kje vse jo moramo iskati?

Gre za pogosto spregledan vzrok srčnega popuščanja, ki terja veliko umrljivost. Od pojava simptomov srčnega popuščanja bolniki živijo še dve do tri leta in imajo zelo slabo kakovost življenja. Zakaj je pomembno, da te bolnike čim prej najdemo in zdravimo, razlaga doc. dr. Gregor Zemljič, dr. med., iz UKC Ljubljana.

12. 10. 2022

Potenciali obravnave srčnega popuščanja v ADM

Bolniki s srčnim popuščanjem so z novimi skupinami zdravil v zadnjih letih verjetno napredovali bolj kot katerakoli druga skupina kroničnih bolnikov. Česa pa v ambulantah družinske medicine (ADM) ne smemo spregledati, da bi napredek še pospešili? Tanja Masnik, dr. med., spec. družinske medicine iz ZD Celje, je na Kokaljevih dneh poudarila prepoznavo netipičnih vzrokov ter netipičnih simptomov in znakov srčnega popuščanja.

28. 6. 2023

Uporabno o sindromu srčnega popuščanja

Strokovno srečanje Uporabna kardiologija 2023 je pod geslom »dobra vprašanja si zaslužijo dobre odgovore« daljšo razpravo posvetilo uporabnim napotkom pri odkrivanju in obravnavi srčnega popuščanja brez zamud. Začelo se je s primerom mlajšega bolnika, ki je v jeseniško urgentno ambulanto prišel zaradi kašlja.

28. 3. 2023
ATTR-CM

Ko postavimo sum, je pot do diagnoze enostavna

Neredko imajo bolniki z amiloidno transtiretinsko kardiomiopatijo (ATTR-CM) več let postavljeno napačno diagnozo in so zato tudi neustrezno zdravljeni. Dr. Sabina Frljak, dr. med., s KO za kardiologijo UKC Ljubljana meni, da lahko zdravniki različnih specialnosti danes to spremenijo in bolnikom omogočijo pravočasno, učinkovito zdravljenje.

20. 12. 2022
Preglednica

Kako postaviti utemeljen sum na HFpEF še pred UZ srca?

Ultrazvok srca, ki zagotavlja dokončno diagnozo srčnega popuščanja, v Sloveniji ni optimalno dostopen. Prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med., predstojnik KO za kardiologijo UKC Ljubljana, je pripravil algoritem, ki mimo čakalnih dob pripelje do utemeljenega suma za srčno popuščanje z ohranjenim iztisnim deležem. Utemeljen sum zadostuje za uvedbo terapije.

14. 12. 2022
KOMORBIDNOSTI

Ena diagnoza, eno zdravilo?

Bolniki, ki imajo po definiciji vsaj dve sočasni kronični bolezni ali bolezenski stanji, preplavljajo zdravstveni sistem. Tradicionalni model medicine, ki temelji na ideologiji ene bolezni, takim bolnikom ne zadošča. Na kaj se lahko naslonimo pri obravnavi, če literatura in klinične študije pogosto ne predvidevajo tolikšne kompleksnosti, pišemo v glavni temi decembrske številke pHARMONIA.

14. 12. 2022

Nekardiološke pridružene bolezni pod nadzorom?

Bolniki s srčnim popuščanjem imajo lahko številne pridružene bolezni, nekardiološke pridružene bolezni pa zahtevajo boljšo obravnavo. Nujno je sodelovanje kardiologa, družinskega zdravnika in drugih specialistov, opozarja na širšo problematiko dr. Renata Okrajšek, dr. med., spec. interne medicine, spec. kardiologije in vaskularne medicine iz UKC Ljubljana.

14. 12. 2022

Ob utemeljenem kliničnem sumu na srčno popuščanje ne čakamo

V ambulanti družinske medicine zdravljenje začnemo še pred prejetim izvidom UZ srca. Kdaj lahko postavimo utemeljen sum na srčno popuščanje, ki zadostuje za uvedbo zdravljenja? Katera dva cilja dosežemo, če smo s pravo terapijo pravočasni?

17. 11. 2022
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Pomembno je, da bolnikom omogočimo pravočasno zdravljenje

17. 11. 2022

Srčno popuščanje v ADM

17. 11. 2022

Ob utemeljenem kliničnem sumu na srčno popuščanje ne čakamo

17. 11. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas