Pljučni rak

Intervju

Imunoonkološka terapija in COVID-19

Asist. dr. Rok Devjak, dr. med., spec. internistične onkologije nam je razkril ukrepe, ki so jih sprejeli na OI Ljubljana zaradi preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom, v katerih primerih dovoljujejo obiske in kako vrsta onkološkega zdravljenja vpliva na potek bolezni COVID-19.

1. 6. 2020
Intervju: doc. dr. Aleš Rozman, dr. med.

Kako lahko pljučnega raka diagnosticiramo prej

20. 12. 2019
Doc. dr. Martina Vrankar, dr. med.:

Nove slovenske smernice za obravnavo pljučnega raka

V zadnjih 15 letih se je zgodilo veliko novosti v zdravljenju pljučnega raka, zato so bile nove slovenske smernice že težko pričakovane. Na Tavčarjevih dnevih jih je predstavila doc. dr. Martina Vrankar, dr. med., z Onkološkega inštituta Ljubljana in povedala, da gre za pomemben korak k poenotenju obravnave bolnikov.

16. 12. 2019
Izr. prof. dr. Viljem Kovač, dr. med.:

Breme pljučnega raka je še vedno nacionalni problem

»Kljub velikim naporom smo petletno preživetje bolnikov s pljučnim rakom v zadnjih letih izboljšali le za tri odstotke. V želji, da bi bili uspešnejši, usmerjamo svoje moči v nove preventivne programe, še bolj dostopno pulmološko obravnavo in pa v nova obetavna zdravljenja,« je povedal strokovni direktor Onkološkega inštituta, izr. prof. dr. Viljem Kovač, dr. med.

16. 12. 2019
DNEVI INTERNISTIČNE ONKOLOGIJE

Izziv ostaja širitev raka v centralni živčni sistem

Bolniki z nedrobnoceličnim rakom pljuč, ki so ALK-pozitivni, se v večini primerov na zdravljenje z najnovejšimi zaviralci ALK zelo dobro odzovejo. »Za te bolnike v metastatskem stadiju bolezni imamo visoko učinkovita zdravila, ki dajejo hiter in dolgotrajen odgovor ter imajo ugoden varnostni profil,« je pojasnila mag. Mojca Unk, dr. med., z OI Ljubljana.

10. 12. 2019

Kajenje vs. onesnaženost zraka – kaj je slabše?

Onesnaženost naj bi v svetu povzročila že 29 % vseh smrti in bolezni zaradi pljučnega raka in kar 42 % zaradi KOPB. A še vedno je najučinkovitejši ukrep v preventivi in zdravljenju kroničnih pljučnih bolezni opustitev kajenja (in to kljub prihodu elektronskih cigaret). Zakaj?

10. 12. 2019

Z imunoterapijo ima petina bolnikov z razširjenim rakom celo možnost ozdravitve

V zadnjem letu je na področju zdravljenja raka pljuč veliko novega, poudarja mag. Mojca Unk, dr. med., z OI Ljubljana. Izjemni rezultati se kažejo tako pri zdravljenju z imunoterapijo, ki gre že v nižje stadije bolezni, kjer imunoterapijo kombinirajo z radioterapijo, in pri zdravljenju razširjene bolezni s kombinacijo kemoterapije in imunoterapije.

17. 12. 2018

Bolniku prilagojeno zdravljenje pljučnega raka

Multidisciplinarni pristop, vse boljše diagnostične metode, »renesansa« radioterapije in napredek na področju sistemskega zdravljenje podaljšujejo in izboljšujejo kakovost življenja bolnikov pljučnim rakom, so povedali na drugi Šoli pljučnega raka na Onkološkem inštitutu.

26. 10. 2016
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Vloga družinskega zdravnika pri presejanju za raka pljuč

29. 3. 2023

Kako (še) skrajšati čas do zgodnje diagnoze?

30. 3. 2023

O bremenu bolezni skozi tri vprašanja

31. 3. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas