Multipla skleroza

Izkušnje nevrologinje: Izzivi pri ocenjevanju kognitivnih motenj

Kognitivne motnje se pri bolnikih z multiplo sklerozo (MS) pojavljajo v zelo različnih obdobjih razvoja bolezni, lahko tudi v zelo zgodnji fazi, poudarja red. prof. dr. Tanja Hojs Fabjan, dr. med., predstojnica oddelka za nevrološke bolezni na UKC Maribor. Za simptomatsko zdravljenje kognitivnih motenj zdravil za zdaj še ni.

16. 4. 2019

Lahko upad kognitivnih funkcij omilimo?

Pri velikem deležu bolnikov z multiplo sklerozo (MS) sčasoma pride do sprememb tudi v kognitivnem funkcioniranju. Število bolnikov, ki imajo tovrstne težave, je podcenjeno. Skrb za ohranjanje kognicije tudi s pomočjo mentalne aktivnosti pa je izjemnega pomena, poudarja dr. Estera Žalik, univ. dipl. spec. klin. psih. z UKC Maribor.

16. 4. 2019
Intervju

Neizmeren napredek v zdravljenju multiple skleroze

16. 4. 2019

Nova zdravila pomenijo tudi več svobode

V Sloveniji je okoli 3500 bolnikov z MS, letni strošek bolezni je 67 milijonov evrov, kar med nevrološkimi boleznimi takoj za živčno-mišičnimi boleznimi pomeni največji strošek na posameznega bolnika. Se je pa zaradi razvoja novih zdravil stanje pri bolnikih občutno izboljšalo, je poudaril asist. dr. Gregor Brecl Jakob, dr. med., z Nevrološke klinike Ljubljana.

19. 3. 2019

Prehranska obravnava bolnikov z nevroimunskimi obolenji

Osrednji živčni sistem ima zelo kompleksen nadzor nad vnosom hrane in hranilnih snovi in kakršnakoli motnja v tem sistemu poruši ravnovesje. To se lahko kaže v hujšanju bolnika, ki lahko pripelje do podhranjenosti, dehidracije in pomanjkanja hranil (vitamini, minerali), pravi doc. dr. Alenka Horvat Ledinek, dr. med., z Nevrološke klinike UKC Ljubljana.

20. 6. 2018

Multipla skleroza ima veliko obrazov

Multipla skleroza ima več obrazov, na srečo pa je v zadnjih letih na voljo tudi vedno več zdravil za njene posamezne oblike, sta na strokovnem srečanju povedala doc. dr. Saša Šega Jazbec, dr. med., in prof. dr. Sven Schippling, dr. med.

20. 12. 2017

Ko pride mlada bolnica z multiplo sklerozo

Mlado bolnico ob diagnozi multiple skleroze skrbi, kako bo poslej teklo njeno življenje, ali bo lahko študirala, delala, imela družino in podobno. Vse to je treba upoštevati pri izbiri terapije, je povedala mag. Lidija Žitnik, dr. med., z nevrološkega oddelka UKC Maribor.

20. 6. 2017
1 2 3

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
Slovenija

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.