Multipla skleroza

Razblinjeni miti o cepljenju in multipli sklerozi

»V zadnjih nekaj letih smo pridobili dovolj podatkov, da lahko rečemo, da ni zadržka za cepljenje bolnikov z MS z mrtvimi cepivi,« je povedala specialistka nevrologije dr. Alenka Horvat Ledinek, dr. med. Pomemben poudarek priporočil dodaja, da se ob imunskem rekonstitucijskem zdravljenju cepljenje z mrtvim cepivom opravi vsaj dva tedna pred začetkom zdravljenja.

16. 12. 2020
Intervju

ECTRIMS 2019: Za bolnike z MS še bolj varne terapije

27. 9. 2019

Humani imunoglobulini ne preprečijo zagonov multiple skleroze po porodu

Ljubljanski nevrologi so skupaj s hrvaškimi kolegi v klinični študiji iskali odgovor, ali infuzije humanih imunoglobulinov lahko preprečijo poslabšanja multiple skleroze pri bolnicah po porodu. Študija je pokazala, da ne.

27. 9. 2019

Z uporabo prostih lahkih verig še zanesljivejša diagnostika

Pri potrjevanju diagnoze multiple skleroze (MS) bi lahko uporabljali tudi proste lahke verige (kapa in lambda), ki so v likvorju in krvi, je potrdila skupina mariborskih nevrologov v sodelovanju s FERI. Ekipa pod vodstvom dr. Biljane Stern pa je uspešno validirala dva vprašalnika za bolnike z multiplo sklerozo.

27. 9. 2019

Potrdili povezavo med vnetnimi citokini in aterosklerozo ter izpostavili pomen vitamina D

Kongres ECTRIMS je edinstvena priložnost za izmenjavo izkušenj in mnenj s strokovnjaki na področju multiple skleroze z vsega sveta. Zelo pomembno je ohranjati stik s sodobnim načinom diagnostike in zdravljenja, prijetno pa je tudi vedno znova ugotoviti, da imajo bolniki v Sloveniji omogočen dostop do najsodobnejših zdravil, poudarjajo slovenski nevrologi.

27. 9. 2019

Izkušnje nevrologinje: Izzivi pri ocenjevanju kognitivnih motenj

Kognitivne motnje se pri bolnikih z multiplo sklerozo (MS) pojavljajo v zelo različnih obdobjih razvoja bolezni, lahko tudi v zelo zgodnji fazi, poudarja red. prof. dr. Tanja Hojs Fabjan, dr. med., predstojnica oddelka za nevrološke bolezni na UKC Maribor. Za simptomatsko zdravljenje kognitivnih motenj zdravil za zdaj še ni.

16. 4. 2019

Lahko upad kognitivnih funkcij omilimo?

Pri velikem deležu bolnikov z multiplo sklerozo (MS) sčasoma pride do sprememb tudi v kognitivnem funkcioniranju. Število bolnikov, ki imajo tovrstne težave, je podcenjeno. Skrb za ohranjanje kognicije tudi s pomočjo mentalne aktivnosti pa je izjemnega pomena, poudarja dr. Estera Žalik, univ. dipl. spec. klin. psih. z UKC Maribor.

16. 4. 2019
Intervju

Neizmeren napredek v zdravljenju multiple skleroze

16. 4. 2019

Nova zdravila pomenijo tudi več svobode

V Sloveniji je okoli 3500 bolnikov z MS, letni strošek bolezni je 67 milijonov evrov, kar med nevrološkimi boleznimi takoj za živčno-mišičnimi boleznimi pomeni največji strošek na posameznega bolnika. Se je pa zaradi razvoja novih zdravil stanje pri bolnikih občutno izboljšalo, je poudaril asist. dr. Gregor Brecl Jakob, dr. med., z Nevrološke klinike Ljubljana.

19. 3. 2019

Prehranska obravnava bolnikov z nevroimunskimi obolenji

Osrednji živčni sistem ima zelo kompleksen nadzor nad vnosom hrane in hranilnih snovi in kakršnakoli motnja v tem sistemu poruši ravnovesje. To se lahko kaže v hujšanju bolnika, ki lahko pripelje do podhranjenosti, dehidracije in pomanjkanja hranil (vitamini, minerali), pravi doc. dr. Alenka Horvat Ledinek, dr. med., z Nevrološke klinike UKC Ljubljana.

20. 6. 2018
1 2 3

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas