Multipla skleroza

VIDEO

Prvo monoklonsko protitelo v prvi liniji zdravljenja MS

Monoklonska protitelesa v zdravljenju multiple skleroze se uporabljajo že več kot desetletje. Do zdaj so se zaradi svojih lastnosti in reakcij ob infundiranju uporabljala predvsem v bolnišničnem okolju v drugi liniji zdravljenja. Od letos je na voljo novo, popolnoma humano monoklonsko protitelo. Kaj prinaša v klinično prakso, razlaga specialistka nevrologinja asist. Lina Savšek, dr. med., iz SB Celje.

29. 3. 2022

Prvo monoklonsko protitelo v prvi liniji zdravljenja MS

Monoklonska protitelesa v zdravljenju multiple skleroze (MS) se uporabljajo že več kot desetletje. Do zdaj so se zaradi svojih lastnosti in reakcij ob infundiranju uporabljala predvsem v bolnišničnem okolju v drugi liniji zdravljenja. Od letos pa je na voljo novo popolnoma humano monoklonsko protitelo ofatumumab. Kaj prinaša v klinično prakso, razlaga specialistka nevrologinja asist. Lina Savšek, dr. med.

16. 3. 2022
Vloženka

Zdravljenje multiple skleroze

16. 3. 2022

ECTRIMS 2021

Od 13. do 15. oktobra je potekal virtualni letni kongres Evropskega združenja za zdravljenje in raziskave multiple skleroze (ECTRIMS), na katerem so strokovnjaki z vsega sveta predstavili nova dognanja o diagnostiki in zdravljenju te nevrološke bolezni. Povzeli smo nekaj odmevnih predstavitev.

15. 12. 2021

Razblinjeni miti o cepljenju in multipli sklerozi

»V zadnjih nekaj letih smo pridobili dovolj podatkov, da lahko rečemo, da ni zadržka za cepljenje bolnikov z MS z mrtvimi cepivi,« je povedala specialistka nevrologije dr. Alenka Horvat Ledinek, dr. med. Pomemben poudarek priporočil dodaja, da se ob imunskem rekonstitucijskem zdravljenju cepljenje z mrtvim cepivom opravi vsaj dva tedna pred začetkom zdravljenja.

16. 12. 2020
Intervju

ECTRIMS 2019: Za bolnike z MS še bolj varne terapije

27. 9. 2019

Humani imunoglobulini ne preprečijo zagonov multiple skleroze po porodu

Ljubljanski nevrologi so skupaj s hrvaškimi kolegi v klinični študiji iskali odgovor, ali infuzije humanih imunoglobulinov lahko preprečijo poslabšanja multiple skleroze pri bolnicah po porodu. Študija je pokazala, da ne.

27. 9. 2019

Z uporabo prostih lahkih verig še zanesljivejša diagnostika

Pri potrjevanju diagnoze multiple skleroze (MS) bi lahko uporabljali tudi proste lahke verige (kapa in lambda), ki so v likvorju in krvi, je potrdila skupina mariborskih nevrologov v sodelovanju s FERI. Ekipa pod vodstvom dr. Biljane Stern pa je uspešno validirala dva vprašalnika za bolnike z multiplo sklerozo.

27. 9. 2019

Potrdili povezavo med vnetnimi citokini in aterosklerozo ter izpostavili pomen vitamina D

Kongres ECTRIMS je edinstvena priložnost za izmenjavo izkušenj in mnenj s strokovnjaki na področju multiple skleroze z vsega sveta. Zelo pomembno je ohranjati stik s sodobnim načinom diagnostike in zdravljenja, prijetno pa je tudi vedno znova ugotoviti, da imajo bolniki v Sloveniji omogočen dostop do najsodobnejših zdravil, poudarjajo slovenski nevrologi.

27. 9. 2019

Izkušnje nevrologinje: Izzivi pri ocenjevanju kognitivnih motenj

Kognitivne motnje se pri bolnikih z multiplo sklerozo (MS) pojavljajo v zelo različnih obdobjih razvoja bolezni, lahko tudi v zelo zgodnji fazi, poudarja red. prof. dr. Tanja Hojs Fabjan, dr. med., predstojnica oddelka za nevrološke bolezni na UKC Maribor. Za simptomatsko zdravljenje kognitivnih motenj zdravil za zdaj še ni.

16. 4. 2019
1 2 3

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.