Multipla skleroza

Klinični raziskavi

Kaj sporočata raziskavi ASCLEPIOS I in II?

Kaj so o učinkovitosti in varnosti pokazali rezultati dveh kliničnih raziskav, v katerih so opravili neposredno primerjavo dveh zdravil za zdravljenje multiple skleroze?

29. 3. 2022

Skozi prizmo lastnih izkušenj

V sklopu simpozija o novorazvrščenem zdravilu za zdravljenje recidivnih oblik multiple skleroze ofatumumabu je potekala okrogla miza, na kateri so domači strokovnjaki spregovorili skozi prizmo lastnih kliničnih izkušenj. Dotaknili so se vprašanj o učinkovitosti in varnosti zdravila, protokolih prehajanja med zdravili, režimu uporabe, sočasnih okužbah s SARS-CoV-2, svetovanju bolnikom, cepljenju, nosečnosti in dojenju ter predstavili mnenja o uporabi zdravila v prihodnosti.

29. 3. 2022
VIDEO

Prvo monoklonsko protitelo v prvi liniji zdravljenja MS

Monoklonska protitelesa v zdravljenju multiple skleroze se uporabljajo že več kot desetletje. Do zdaj so se zaradi svojih lastnosti in reakcij ob infundiranju uporabljala predvsem v bolnišničnem okolju v drugi liniji zdravljenja. Od letos je na voljo novo, popolnoma humano monoklonsko protitelo. Kaj prinaša v klinično prakso, razlaga specialistka nevrologinja asist. Lina Savšek, dr. med., iz SB Celje.

29. 3. 2022

Prvo monoklonsko protitelo v prvi liniji zdravljenja MS

Monoklonska protitelesa v zdravljenju multiple skleroze (MS) se uporabljajo že več kot desetletje. Do zdaj so se zaradi svojih lastnosti in reakcij ob infundiranju uporabljala predvsem v bolnišničnem okolju v drugi liniji zdravljenja. Od letos pa je na voljo novo popolnoma humano monoklonsko protitelo ofatumumab. Kaj prinaša v klinično prakso, razlaga specialistka nevrologinja asist. Lina Savšek, dr. med.

16. 3. 2022
Vloženka

Zdravljenje multiple skleroze

16. 3. 2022

ECTRIMS 2021

Od 13. do 15. oktobra je potekal virtualni letni kongres Evropskega združenja za zdravljenje in raziskave multiple skleroze (ECTRIMS), na katerem so strokovnjaki z vsega sveta predstavili nova dognanja o diagnostiki in zdravljenju te nevrološke bolezni. Povzeli smo nekaj odmevnih predstavitev.

15. 12. 2021

Razblinjeni miti o cepljenju in multipli sklerozi

»V zadnjih nekaj letih smo pridobili dovolj podatkov, da lahko rečemo, da ni zadržka za cepljenje bolnikov z MS z mrtvimi cepivi,« je povedala specialistka nevrologije dr. Alenka Horvat Ledinek, dr. med. Pomemben poudarek priporočil dodaja, da se ob imunskem rekonstitucijskem zdravljenju cepljenje z mrtvim cepivom opravi vsaj dva tedna pred začetkom zdravljenja.

16. 12. 2020
Intervju

ECTRIMS 2019: Za bolnike z MS še bolj varne terapije

27. 9. 2019

Humani imunoglobulini ne preprečijo zagonov multiple skleroze po porodu

Ljubljanski nevrologi so skupaj s hrvaškimi kolegi v klinični študiji iskali odgovor, ali infuzije humanih imunoglobulinov lahko preprečijo poslabšanja multiple skleroze pri bolnicah po porodu. Študija je pokazala, da ne.

27. 9. 2019

Z uporabo prostih lahkih verig še zanesljivejša diagnostika

Pri potrjevanju diagnoze multiple skleroze (MS) bi lahko uporabljali tudi proste lahke verige (kapa in lambda), ki so v likvorju in krvi, je potrdila skupina mariborskih nevrologov v sodelovanju s FERI. Ekipa pod vodstvom dr. Biljane Stern pa je uspešno validirala dva vprašalnika za bolnike z multiplo sklerozo.

27. 9. 2019
1 2

Aktualni e-novičnik

Prvo monoklonsko protitelo v prvi liniji zdravljenja MS

29. 3. 2022

Skozi prizmo lastnih izkušenj

29. 3. 2022

Kaj sporočata raziskavi ASCLEPIOS I in II?

29. 3. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

O nas
© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.