Smernice

SODOBNA KARDIOLOGIJA

Sodobna zdravila povezala diabetologe in kardiologe

Tretjina bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 (SB2) ima srčno-žilno bolezen, 15 % pa srčno popuščanje. Bolezen v povprečju kar za 12 let skrajša pričakovano življenjsko dobo. Da zdravljenje z GLP-1 pomembno vpliva ne le na zniževanje glikemije, temveč tudi na zmanjšanje nevarnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni, so med drugim govorili na kongresu Sodobna kardiologija.

27. 6. 2019

Smernice GINA prinašajo veliko spremembo

Bolniki z blago astmo se zdravijo v povprečju le polovico toliko, kot jim je bilo predpisano. Boljšo urejenost blage astme bi lahko zagotovilo zdravljenje s kombinacijo dolgodelujočega olajševalnega zdravila s hitrim delovanjem in majhnim odmerkom inhalacijskega kortikosteroida po novih smernicah, napoveduje dr. Matjaž Fležar, dr. med., spec. int. med. in pnevm., s Klinike Golnik.

24. 6. 2019

Kombinacija zdravil za uspešno zdravljenje blage astme

Bolniki z blago astmo se zdravijo v povprečju le polovico toliko, kot jim je bilo predpisano. Zadostno kontrolo blage astme z zdravljenjem »po potrebi« bi lahko zagotovilo zdravljenje s kombinacijo dolgodelujočega olajševalnega zdravila s hitrim delovanjem in majhnim odmerkom inhalacijskega kortikosteroida, napoveduje dr. Matjaž Fležar, dr. med.

27. 5. 2019

Dva stebra zdravljenja hidradenitisa suppurativa

Kljub napredku v obravnavi hidradenitisa suppurativa (HS) se kirurškemu zdravljenju težko povsem izognemo. Kot ugotavlja Urša Kogovšek, dr. med., s Kirurške klinike UKC Ljubljana, pa so smernice za kirurško zdravljenje vse konzervativnejše. »Zdravila so osnova, kirurgija le dopolnilo.«

6. 5. 2019
ALGORITEM ZDRAVLJENJA

Smernice »GOLD 2019« za bolnike s KOPB

Kratek ilustrativen prikaz novosti in poudarkov v novih smernicah zdravljenja bolnikov s KOPB za pomoč pri obravnavi v klinični praksi. Izšel je kot vloženka revije pHarmonia.

20. 3. 2019

Smernice ADA – novosti v letu 2019

Nove ameriške smernice za zdravljenje sladkorne bolezni imajo dodano poglavje o komunikaciji med zdravstvenim strokovnjakom in osebo s sladkorno boleznijo. V njem poudarjajo, naj bo komunikacija čustveno nevtralna, neobsojajoča, temelječa na dejstvih in usmerjena v načrt zdravljenja.

20. 3. 2019

Kako do 130/80 mm Hg v novih smernicah?

31. 1. 2019
EASD 2018

Skupni konsenz za zdravljenje hiperglikemije

Glavna novica z letošnjega kongresa Evropskega združenja za diabetes je skupni konsenz ameriškega in evropskega diabetološkega združenja ADA/EASD o algoritmih zdravljenja hiperglikemije. Namesto ene ta prinaša več shem za zdravljenje hiperglikemije za različne situacije – v primeru znane srčno-žilne bolezni, srčnega popuščanja, potrebe po zmanjšanju telesne teže, potrebe po znižanju stroškov zdravljenja ter v primeru potrebe po injekcijski terapiji.

17. 12. 2018

Novo v smernicah GOLD 2019

V posodobljenih smernicah za obravnavo kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) GOLD so tudi nekatere spremembe v farmakološki terapiji stabilne bolezni. Projekcije kažejo, da bo do leta 2020 KOPB tretji glavni razlog za umrljivost v svetu.

17. 12. 2018

Nove smernice za DAPT po oceni ogroženosti z ishemičnim dogodkom

Pripravljena so nova priporočila za podaljšanje antiagregacijskega zdravljenja z dvema zdraviloma DAPT (Dual AntiPlatelet Therapy) pri bolnikih z akutnim koronarnim sindromom (AKS). Oblikovali so jih na temelju dognanj, ki jih je prinesla randomizirana študija PEGASUS, je povedal kardiolog prof. dr. Matjaž Bunc, dr. med.

21. 10. 2018

Nove smernice za diagnostiko in zdravljenje raka dojk

Glede na prejšnje smernice iz leta 2014 je v novih največ novosti v sistemskem zdravljenju raka dojk, predvsem pri zdravljenju razsejane bolezni, kjer je na voljo tudi nekaj novih zdravil, nam je povedala dr. Simona Borštnar, dr. med. z Onkološkega inštituta Ljubljana.

26. 9. 2018
Intervju

Na ESC tudi nekaj novih smernic

26. 9. 2018

Nove smernice za obravnavo kožnega melanoma

Na Onkološkem inštitutu so po osmih letih objavili nove smernice za obravnavo kožnega melanoma. Narekovale so jih predvsem spremembe na področju sistemskega zdravljenja oziroma nova zdravila, nam je povedal prof. dr. Marko Hočevar, dr. med.

26. 6. 2018

Smernice zdravljenja hidradenitisa suppurativa

»V preteklosti so bili naši pacienti večinoma zdravljeni razmeroma pozno in pogosto nepravilno, s sistemskimi antibiotiki in kirurškimi posegi,« je med drugim ugotovila doc. dr. Nada Kecelj Leskovec, dr. med., na prvem multidisciplinarnem simpoziju o hidradenitisu suppurativa (HS).

24. 4. 2018
SMERNICE ADA 2018

Novi algoritem zdravljenja

Letos je največ prahu dvignil novi algoritem zdravljenja hiperglikemije, ki se po metforminu deli na dva kraka glede na prisotnost SŽ-bolezni. V prihodnje se bodo smernice ADA posodabljale sproti.

21. 3. 2018

Smernice sodobne obravnave hepatitisa B

Na infektološkem simpoziju v Ljubljani je prof. dr. Mojca Matičič, dr. med., predstavila nove smernice EASL-a za klinično obravnavo oseb, kronično okuženih z virusom hepatitisa B. Smernice so prinesle vrsto novosti glede razvrščanja in obravnave bolnikov.

12. 12. 2017
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas