Smernice

SREČANJE ZDRUŽENJA ENDOKRINOLOGOV SLOVENIJE

Prava terapija pravemu bolniku

Aktualne smernice evropskega kardiološkega in diabetološkega združenja o preprečevanju in zdravljenju srčno-žilnih bolezni pri bolnikih s sladkorno boleznijo vnašajo pri izboru antihiperglikemika odmevno spremembo. Terapija prvega izbora pri zdravljenju oseb z velikim ali zelo velikim tveganjem za srčno-žilne bolezni je zaviralec SGLT2-kanalčkov ali agonist GLP-1, šele nato metformin.

11. 12. 2019
SLOVENSKA STROKA

Nove smernice za diagnozo celiakije

Izšle so prenovljene smernice za diagnozo celiakije Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN). Glavna novost je enostavnejša določitev bolnikov, pri katerih smernice omogočajo diagnozo brez uporabe biopsije. Pri pripravi novih usmeritev je sodeloval tudi doc. dr. Jernej Dolinšek, dr. med., z UKC Maribor.

10. 12. 2019

Sveže skupne smernice

Ob letošnjem kongresu ESC sta evropsko kardiološko in diabetološko združenje skupaj izdali smernice o preprečevanju in zdravljenju srčno-žilnih bolezni pri bolnikih s sladkorno boleznijo in prediabetesom. Smernice opredeljujejo nov način ocenjevanja srčno-žilnega tveganja pri tej skupini bolnikov in v nekaterih primerih izrivajo metformin iz prve linije.

20. 10. 2019
Intervju

Na ESC 2019 kar peterica novih smernic

25. 9. 2019
SODOBNA KARDIOLOGIJA

Sodobna zdravila povezala diabetologe in kardiologe

Tretjina bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 (SB2) ima srčno-žilno bolezen, 15 % pa srčno popuščanje. Bolezen v povprečju kar za 12 let skrajša pričakovano življenjsko dobo. Da zdravljenje z GLP-1 pomembno vpliva ne le na zniževanje glikemije, temveč tudi na zmanjšanje nevarnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni, so med drugim govorili na kongresu Sodobna kardiologija.

27. 6. 2019

Smernice GINA prinašajo veliko spremembo

Bolniki z blago astmo se zdravijo v povprečju le polovico toliko, kot jim je bilo predpisano. Boljšo urejenost blage astme bi lahko zagotovilo zdravljenje s kombinacijo dolgodelujočega olajševalnega zdravila s hitrim delovanjem in majhnim odmerkom inhalacijskega kortikosteroida po novih smernicah, napoveduje dr. Matjaž Fležar, dr. med., spec. int. med. in pnevm., s Klinike Golnik.

24. 6. 2019

Kombinacija zdravil za uspešno zdravljenje blage astme

Bolniki z blago astmo se zdravijo v povprečju le polovico toliko, kot jim je bilo predpisano. Zadostno kontrolo blage astme z zdravljenjem »po potrebi« bi lahko zagotovilo zdravljenje s kombinacijo dolgodelujočega olajševalnega zdravila s hitrim delovanjem in majhnim odmerkom inhalacijskega kortikosteroida, napoveduje dr. Matjaž Fležar, dr. med.

27. 5. 2019

Dva stebra zdravljenja hidradenitisa suppurativa

Kljub napredku v obravnavi hidradenitisa suppurativa (HS) se kirurškemu zdravljenju težko povsem izognemo. Kot ugotavlja Urša Kogovšek, dr. med., s Kirurške klinike UKC Ljubljana, pa so smernice za kirurško zdravljenje vse konzervativnejše. »Zdravila so osnova, kirurgija le dopolnilo.«

6. 5. 2019
ALGORITEM ZDRAVLJENJA

Smernice »GOLD 2019« za bolnike s KOPB

Kratek ilustrativen prikaz novosti in poudarkov v novih smernicah zdravljenja bolnikov s KOPB za pomoč pri obravnavi v klinični praksi. Izšel je kot vloženka revije pHarmonia.

20. 3. 2019

Smernice ADA – novosti v letu 2019

Nove ameriške smernice za zdravljenje sladkorne bolezni imajo dodano poglavje o komunikaciji med zdravstvenim strokovnjakom in osebo s sladkorno boleznijo. V njem poudarjajo, naj bo komunikacija čustveno nevtralna, neobsojajoča, temelječa na dejstvih in usmerjena v načrt zdravljenja.

20. 3. 2019
1 2 3 4

Aktualni e-novičnik

Prelomno leto za kronično ledvično bolezen

26. 11. 2021

Neredko premalo intenzivno zdravljeni

13. 10. 2021

Ob poškodbi zob so ključne prve minute

13. 10. 2021

Kaj prinaša druga širitev presejalnega programa?

13. 10. 2021

Kaj je zares pomembno?

13. 10. 2021
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Cesta na Brdo 100
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2021 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.