Smernice

ADA 2021

Kaj prinašajo nove smernice?

Ameriško diabetološko združenje (ADA) tradicionalno vsak začetek leta pospremi z osveženimi smernicami za obravnavo oseb s sladkorno boleznijo. V njih prek rigoroznega postopka sintetizira najnovejše rezultate najodmevnejših raziskav s predhodnim znanjem in kliničnimi izkušnjami. Katere so ključne spremembe pri obravnavi bolnikov?

17. 3. 2021
VIDEO

Prve slovenske smernice pred vrati

Smernice za obravnavo bolnikov z odpovedjo prebavil oz. njeno najbolj razširjeno obliko, sindromom kratkega črevesa, so tik pred objavo. Vodja ambulante za klinično prehrano na OI Ljubljana izr. prof. dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med., ki je smernice pripravila skupaj s kolegi gastroenterologi in abdominalnimi kirurgi, je predstavila njihove ključne poudarke.

28. 2. 2021
ESC 2020

Smernice ESC za atrijsko fibrilacijo

Nove smernice za odkrivanje in obravnavo bolnikov z atrijsko fibrilacijo (AF), ki jih je pripravilo Evropsko združenje za kardiologijo (ESC) v sodelovanju z Evropskim združenjem za kardio-torakalno kirurgijo (EACTS), temeljijo na integriranem holističnem pristopu, usmerjenem v bolnika.

14. 10. 2020

Do kod lahko gremo in kako?

Smernice ESC za obravnavo dislipidemij so pri bolnikih z zelo velikim srčno-žilnim tveganjem (dokumentirano aterosklerozo) za holesterol v delcih LDL postavile nov cilj – vrednost naj bo pod 1,4 milimola na liter. Prof. dr. Zlatko Fras, dr. med., pa meni, da se tudi tu še ne bomo ustavili. »Morda nam bo že v kratkem uspelo priti do tolikšnega znižanja holesterola v LDL, da bo ateroskleroza morebiti celo usahnila.«

18. 5. 2020

Obravnava bolnikov z luskavico, ki prejemajo biološka zdravila

Kako v danih epidemioloških razmerah obravnavati bolnike z luskavico, ki prejemajo biološka zdravila? Vsebino nedavno posodobljenih priporočil je predstavila predstojnica Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana prim. dr. Tanja Planinšek Ručigaj, dr. med., višja svetnica.

23. 4. 2020

Stabilna koronarna bolezen – kaj je novega?

Na januarskem srečanju, ki ga pripravlja Društvo za širitev znanja in raziskovanje v medicini, so slovenski kardiologi razpravljali o številnih spremembah v obravnavi bolnikov s stabilno koronarno boleznijo, ki so jih vključile lanske smernice ESC. Prof. dr. Matjaž Bunc, dr. med. z UKC Ljubljana, je ob tem kot največji zasuk navedel spremembe v predtestnih verjetnostih za koronarno bolezen (te so se za tretjino zmanjšale) in njihovem vplivu na diagnostični algoritem.

16. 3. 2020

Nove smernice Ameriškega diabetološkega združenja

Kot vsak začetek leta je ADA tudi tokrat postregla z novimi smernicami. Kot je bilo pričakovati, v terapevtskem algoritmu niso sledili predlogu ESC/EASD, ki je pri aterosklerotični srčno-žilni bolezni celo pred metforminom predlagal uporabo zaviralca SGLT2-kanalčkov oziroma agonista receptorjev GLP-1, so pa smernice usmerjene k razširjanju indikacij za čimprejšnje zdravljenje s tema dvema skupinama zdravil z dokazi za srčno-žilne koristi.

16. 3. 2020
SREČANJE ZDRUŽENJA ENDOKRINOLOGOV SLOVENIJE

Prava terapija pravemu bolniku

Aktualne smernice evropskega kardiološkega in diabetološkega združenja o preprečevanju in zdravljenju srčno-žilnih bolezni pri bolnikih s sladkorno boleznijo vnašajo pri izboru antihiperglikemika odmevno spremembo. Terapija prvega izbora pri zdravljenju oseb z velikim ali zelo velikim tveganjem za srčno-žilne bolezni je zaviralec SGLT2-kanalčkov ali agonist GLP-1, šele nato metformin.

11. 12. 2019
SLOVENSKA STROKA

Nove smernice za diagnozo celiakije

Izšle so prenovljene smernice za diagnozo celiakije Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN). Glavna novost je enostavnejša določitev bolnikov, pri katerih smernice omogočajo diagnozo brez uporabe biopsije. Pri pripravi novih usmeritev je sodeloval tudi doc. dr. Jernej Dolinšek, dr. med., z UKC Maribor.

10. 12. 2019

Sveže skupne smernice

Ob letošnjem kongresu ESC sta evropsko kardiološko in diabetološko združenje skupaj izdali smernice o preprečevanju in zdravljenju srčno-žilnih bolezni pri bolnikih s sladkorno boleznijo in prediabetesom. Smernice opredeljujejo nov način ocenjevanja srčno-žilnega tveganja pri tej skupini bolnikov in v nekaterih primerih izrivajo metformin iz prve linije.

20. 10. 2019
Intervju

Na ESC 2019 kar peterica novih smernic

25. 9. 2019
SODOBNA KARDIOLOGIJA

Sodobna zdravila povezala diabetologe in kardiologe

Tretjina bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 (SB2) ima srčno-žilno bolezen, 15 % pa srčno popuščanje. Bolezen v povprečju kar za 12 let skrajša pričakovano življenjsko dobo. Da zdravljenje z GLP-1 pomembno vpliva ne le na zniževanje glikemije, temveč tudi na zmanjšanje nevarnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni, so med drugim govorili na kongresu Sodobna kardiologija.

27. 6. 2019

Smernice GINA prinašajo veliko spremembo

Bolniki z blago astmo se zdravijo v povprečju le polovico toliko, kot jim je bilo predpisano. Boljšo urejenost blage astme bi lahko zagotovilo zdravljenje s kombinacijo dolgodelujočega olajševalnega zdravila s hitrim delovanjem in majhnim odmerkom inhalacijskega kortikosteroida po novih smernicah, napoveduje dr. Matjaž Fležar, dr. med., spec. int. med. in pnevm., s Klinike Golnik.

24. 6. 2019

Kombinacija zdravil za uspešno zdravljenje blage astme

Bolniki z blago astmo se zdravijo v povprečju le polovico toliko, kot jim je bilo predpisano. Zadostno kontrolo blage astme z zdravljenjem »po potrebi« bi lahko zagotovilo zdravljenje s kombinacijo dolgodelujočega olajševalnega zdravila s hitrim delovanjem in majhnim odmerkom inhalacijskega kortikosteroida, napoveduje dr. Matjaž Fležar, dr. med.

27. 5. 2019

Dva stebra zdravljenja hidradenitisa suppurativa

Kljub napredku v obravnavi hidradenitisa suppurativa (HS) se kirurškemu zdravljenju težko povsem izognemo. Kot ugotavlja Urša Kogovšek, dr. med., s Kirurške klinike UKC Ljubljana, pa so smernice za kirurško zdravljenje vse konzervativnejše. »Zdravila so osnova, kirurgija le dopolnilo.«

6. 5. 2019
ALGORITEM ZDRAVLJENJA

Smernice »GOLD 2019« za bolnike s KOPB

Kratek ilustrativen prikaz novosti in poudarkov v novih smernicah zdravljenja bolnikov s KOPB za pomoč pri obravnavi v klinični praksi. Izšel je kot vloženka revije pHarmonia.

20. 3. 2019

Smernice ADA – novosti v letu 2019

Nove ameriške smernice za zdravljenje sladkorne bolezni imajo dodano poglavje o komunikaciji med zdravstvenim strokovnjakom in osebo s sladkorno boleznijo. V njem poudarjajo, naj bo komunikacija čustveno nevtralna, neobsojajoča, temelječa na dejstvih in usmerjena v načrt zdravljenja.

20. 3. 2019

Kako do 130/80 mm Hg v novih smernicah?

31. 1. 2019
EASD 2018

Skupni konsenz za zdravljenje hiperglikemije

Glavna novica z letošnjega kongresa Evropskega združenja za diabetes je skupni konsenz ameriškega in evropskega diabetološkega združenja ADA/EASD o algoritmih zdravljenja hiperglikemije. Namesto ene ta prinaša več shem za zdravljenje hiperglikemije za različne situacije – v primeru znane srčno-žilne bolezni, srčnega popuščanja, potrebe po zmanjšanju telesne teže, potrebe po znižanju stroškov zdravljenja ter v primeru potrebe po injekcijski terapiji.

17. 12. 2018

Novo v smernicah GOLD 2019

V posodobljenih smernicah za obravnavo kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) GOLD so tudi nekatere spremembe v farmakološki terapiji stabilne bolezni. Projekcije kažejo, da bo do leta 2020 KOPB tretji glavni razlog za umrljivost v svetu.

17. 12. 2018

Nove smernice za DAPT po oceni ogroženosti z ishemičnim dogodkom

Pripravljena so nova priporočila za podaljšanje antiagregacijskega zdravljenja z dvema zdraviloma DAPT (Dual AntiPlatelet Therapy) pri bolnikih z akutnim koronarnim sindromom (AKS). Oblikovali so jih na temelju dognanj, ki jih je prinesla randomizirana študija PEGASUS, je povedal kardiolog prof. dr. Matjaž Bunc, dr. med.

21. 10. 2018

Nove smernice za diagnostiko in zdravljenje raka dojk

Glede na prejšnje smernice iz leta 2014 je v novih največ novosti v sistemskem zdravljenju raka dojk, predvsem pri zdravljenju razsejane bolezni, kjer je na voljo tudi nekaj novih zdravil, nam je povedala dr. Simona Borštnar, dr. med. z Onkološkega inštituta Ljubljana.

26. 9. 2018
Intervju

Na ESC tudi nekaj novih smernic

26. 9. 2018

Nove smernice za obravnavo kožnega melanoma

Na Onkološkem inštitutu so po osmih letih objavili nove smernice za obravnavo kožnega melanoma. Narekovale so jih predvsem spremembe na področju sistemskega zdravljenja oziroma nova zdravila, nam je povedal prof. dr. Marko Hočevar, dr. med.

26. 6. 2018

Smernice zdravljenja hidradenitisa suppurativa

»V preteklosti so bili naši pacienti večinoma zdravljeni razmeroma pozno in pogosto nepravilno, s sistemskimi antibiotiki in kirurškimi posegi,« je med drugim ugotovila doc. dr. Nada Kecelj Leskovec, dr. med., na prvem multidisciplinarnem simpoziju o hidradenitisu suppurativa (HS).

24. 4. 2018
SMERNICE ADA 2018

Novi algoritem zdravljenja

Letos je največ prahu dvignil novi algoritem zdravljenja hiperglikemije, ki se po metforminu deli na dva kraka glede na prisotnost SŽ-bolezni. V prihodnje se bodo smernice ADA posodabljale sproti.

21. 3. 2018
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.