Urologija

ASCO 2021 in rak prostate: izpostavljeni rezultati

Dodatek abiraterona k zdravljenju z odtegnitvijo androgenov in standardnemu zdravljenju z docetakselom je statistično značilno izboljšal izide zdravljenja pri bolnikih z novoodkritim rHORP ob minimalni dodatni kratkoročni toksičnosti. Podrobnosti prelomne raziskave faze III PEACE-1 je strnila specialistka internistične onkologije dr. Mojca Humar, dr. med., iz SB Nova Gorica.

19. 7. 2021
ASCO 2021

Novosti v sistemskem zdravljenju raka ledvičnih celic in raka sečnega mehurja

V sistemskem zdravljenju napredovalega raka ledvičnih celic smo bili v zadnjem desetletju priča velikemu preboju. Temelj sistemskega zdravljenja sta danes tako imenovano tarčno zdravljenje z zaviralci tirozin kinaz in imunoterapija z zdravili iz skupine zaviralcev nadzornih kontrolnih točk. O napredku piše Tanja Ovčariček, dr. med.

2. 7. 2021
INFOGRAFIKA

Posodobljeni podatki raziskav ACIS in TITAN

2. 7. 2021
ASCO 2021

Ciljano obsevanje rakavih celic

Na letošnjem kongresu ASCO je bila predstavljena prva tarčna radioterapija za zdravljenje raka prostate, ki lahko pomembno izboljša prognozo bolnikov z razsejanim proti kastraciji odpornim rakom prostate, pri katerih je bolezen napredovala kljub kemoterapiji in antiandrogenskemu zdravljenju.

2. 7. 2021
VIDEO

Izpostavljeno na ASCO GU 2021

Dve po njegovem mnenju pomembnejši raziskavi s področja raka urotelija in ledvic z letošnjega ASCA GU je predstavil prof. Robert Dreicer, pridruženi direktor za klinične raziskave in namestnik direktorja na Centru za zdravljenje raka Univerze v Virginiji in vodja onkološkega oddelka ter eden od direktorjev na Paul Mellon Urologic Institute. Dodal je ključno sporočilo, ki ga v klinični praksi ne gre zanemariti.

3. 3. 2021
INFOGRAFIKA

Raziskava Titan: hormonsko občutljivi razsejani rak prostate

Na letošnjem srečanju ASCO GU so bili predstavljeni novi podatki končne analize klinične raziskave TITAN faze III. V raziskavi so primerjali apalutamid v kombinaciji z antiandrogenimi zdravili (ADT) in placebo v kombinaciji z ADT pri zdravljenju hormonsko občutljivega razsejanega rak prostate.

28. 2. 2021
ASCO GU 2021

Novosti z ASCO GU 2021: rak prostate

V zdravljenju napredovalega raka prostate (RP) smo že kar nekaj let priča intenzivnemu razvoju novih načinov obravnave. Sistemsko zdravljenje RP se intenzivira in pomika v zgodnje faze bolezni, obenem pa se prilagaja specifičnim značilnostim posamezne vrste tumorja in potrebam posameznega bolnika – govorimo o personaliziranem zdravljenju bolnikov z RP, piše dr. Breda Škrbinc, dr. med.

28. 2. 2021

Antiandrogeni povečujejo tveganje za osteoporozo

Terapija za zdravljenje raka prostate z ADT znižuje raven testosterona na kastracijsko vrednost, zaradi česar se izrazito (do 90 %) zniža tako raven testosterona kot estradiola, posledično pa se z dolžino trajanja zdravljenja z ADT povečuje tveganje za sekundarno osteoporozo, opozarja urolog asist. Simon Hawlina, dr. med., s KO za urologijo UKC Ljubljana.

16. 12. 2020

Z enim zamahom nad dve težavi

Erektilna disfunkcija in benigno povečanje prostate sta pogosto sočasni težavi moških po 50. letu starosti. Dobrodošlo za vse te moške je, da za obe obstaja ena rešitev. O tem je na Fajdigovih dnevih govoril urolog asist. Bojan Štrus, dr. med., s KO za urologijo UKC Ljubljana.

16. 12. 2020
EMUC 2019

Presejalno testiranje na osnovi PSA zmanjša umrljivost

Na kongresu EMUC 2019, kjer so priznani specialisti z različnih področij predstavili svoje poglede na praktične izzive v obravnavi bolnikov z urološkimi malignomi, je bilo veliko govora tudi o zgodnjem odkrivanju raka prostate in presejalnem testiranju z določitvijo ravni prostatičnega specifičnega antigena (PSA).

11. 12. 2019

O težavah z erektilno disfunkcijo moramo govoriti

V spolnosti poznamo širše področje motenj, ki zajemajo oba spola. Moški nezmožnosti spolnega odnosa ne morejo prikriti, kar vpliva tudi na njihovo psihično počutje. Prav zato je pomembno o tem spregovoriti, saj samo tako pridemo do pomoči, poudarja mag. Dejan Bratuš, dr. med., spec. urolog, z Oddelka za urologijo na UKC Maribor.

21. 10. 2019

Kakovost življenja pri moških z napredovalim ali lokaliziranim rakom prostate

Velika populacijska raziskava, ki so jo izvedli v Združenem kraljestvu, je pokazala, da ima večina moških z rakom prostate v obdobju od 18 do 42 mesecev po postavitvi diagnoze podobno z zdravstvenim stanjem povezano kakovost življenja kot moški v splošni populaciji, se pa pri bolnikih z rakom prostate pogosteje pojavljajo motnje spolne funkcije.

19. 3. 2019
PREGLEDNICA ZDRAVIL

Zdravila za zdravljenje simptomov spodnjih sečil pri benignem povečanju prostate

21. 6. 2018
VELIKI 4 - JAMA

Presejanje za raka prostate smiselno le za nekatere posameznike

Po posodobljenih priporočilih delovne skupine ameriških strokovnjakov za preventivo (US Preventive Services Task Force), objavljenih v reviji JAMA, je presejalno testiranje za raka prostate, ki temelji na merjenju koncentracije prostatičnega specifičnega antigena (PSA) v krvi, verjetno smiselno za nekatere moške, stare od 55 do 69 let.

20. 6. 2018
EAU 2018

Ciljana biopsija prostate namesto standardne

Ciljana biopsija prostate, izvedena na podlagi izvida multiparametričnega magnetno­resonančnega slikanja (mpMR), je učinkovitejša strategija za odkrivanje raka prostate kot standardna sistematična ultrazvočno vodena biopsija, je pokazala mednarodna multicentrična prospektivna randomizirana raziskava PRECISION.

20. 6. 2018

Rak prostate: opazovanje ali zdravljenje?

27. 3. 2018
EAU 2014

Rak prostate – gneča na polici z zdravili

Zdravljenje razsejanega proti kastraciji odpornega raka prostate je dolga leta vključevalo le zdravljenje s kemoterapijo. Zdaj je na trgu nekaj novih zdravil.

25. 1. 2015
INTERVJU

Ena od le petih urologinj

Kirurške vede so Natašo Šiškin zanimale že od začetka študija na ljubljanski medicinski fakulteti. Danes je ena izmed petih zdravnic v Sloveniji, ki so na svoji medicinski poti izbrale urologijo. Všeč ji je, da lahko pri svojem delu ohranja stik z bolniki, jih spremlja pri njihovem napredku, in predvsem, da se lahko zaradi vedno nove dinamične tehnologije vseskozi izobražuje in v tem iskreno uživa.

26. 9. 2013
1 2

Aktualni e-novičnik

Neupravičeno osovraženi statini

29. 5. 2023

Novice iz revmatologije

9. 6. 2023

Na kritični točki?

28. 6. 2023

Bodo enterobakterije, ki izločajo karbapanemaze, ušle izpod nadzora?

28. 6. 2023

Interpretacija antibiograma za ciljano predpisovanje antibiotikov

28. 6. 2023
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas