Ginekologija in porodničarstvo

Intervju

Kontracepcija: Ne zapirajmo vrat!

24. 11. 2016

Kombinirana hormonska kontracepcija in tveganje za trombembolijo

Uporaba kombiniranih kontracepcijskih tablet, ki vsebujejo estrogen in progestogen, je povezana s povečanim tveganjem za venske trombembolizme. Z manjšim odmerkom estrogena je to tveganje manjše. Na tveganje za trombembolijo vplivajo tudi značilnosti vsebovanega progestogena.

24. 11. 2016
Kontracepcija

Ustrezno rešitev lahko najdemo za vsako žensko

»Na srečo se je v zadnjih slabih 20 letih tudi na področju kontracepcije uveljavila z dokazi podprta medicina in precej dobro vemo, kaj lahko predpišemo in česa ne,« pravi prof. dr. Bojana Pinter, dr. med., z Ginekološke klinike na UKC Ljubljana, ki pojasnjuje, da je najpomembneje, da ženskam glede kontracepcije ne zapiramo vrat.

23. 11. 2016
Intervju

Menopavza in srčno-žilna tveganja

15. 11. 2016

Menopavza in spolnost

Pri ženskah pred menopavzo je ocenjena prevalenca spolnih motenj med 25 in 63 odstotki, po menopavzi pa naj bi bilo teh motenj še več – od 68 do 87 odstotkov. Po drugi strani pa nekatere ženske po menopavzi v spolnosti uživajo celo bolj kot prej.

10. 11. 2016

Smernice za hormonsko nadomestno zdravljenje v menopavzi

Po izrazitem upadu uporabe, ki je sledil objavam raziskave WHI (Women's Health Initiative), je strokovna javnost hormonskemu nadomestnemu zdravljenju spet bolj naklonjena. Prav vse smernice ga trenutno priporočajo v zgodnji menopavzi za lajšanje značilnih menopavznih simptomov.

10. 11. 2016

Vaginalne okužbe kot neželeni učinek zdravil

Pri praktičnem delu se velikokrat srečamo z bolnicami, pri katerih je lahko vaginalna okužba posledica neželenih učinkov drugih zdravil. V tem prispevku so navedene skupine zdravil, pri uporabi katerih so bile opisane vaginalne okužbe kot neželeni učinek zdravil.

18. 10. 2016
Intervju: Tinkara Srnovršnik, dr. med.

Ob vnetjih nožnice je pomemben tudi pogovor

18. 10. 2016
Intervju: Maja Vukmanič Pohar, dr. med.

Vaginalne okužbe in nosečnost

18. 10. 2016

Neplodnost – kaj je novega

Dogajanje na področju diagnostike in zdravljenja stanj, povezanih z reprodukcijo, je zelo dinamično. Stroka se želi kar najbolj prilagoditi individualnim potrebam para, zato so se med drugim vzpostavile uspešne povezave med zdravniki različnih strok, ki sodelujejo pri obravnavi. Pogovarjali smo se z asist. Vesno Šalamun, dr. med., s Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike na UKC Ljubljana.

21. 6. 2016
VELIKI 4 - NEJM

Povezava med virusom zika in mikrocefalijo potrjena

Slovenski strokovnjaki so najbolj prepričljivo potrdili povezavo med okužbo z virusom zika v nosečnosti in mikrocefalijo pri plodu ter rezultate svojih dognanj objavili v ugledni medicinski reviji New England Journal of Medicine (NEJM).

29. 3. 2016

Biološka zdravila v nosečnosti

Uporabo bioloških zdravil v nosečnosti in po njej proizvajalci odsvetujejo, ker nadzorovanih raziskav na nosečnicah ni. Kljub temu se zdravniki izjemoma lahko odločijo drugače, saj je včasih tveganje za nosečnico in plod še večje, če zdravljenja ni ali pa poteka z drugimi zdravili.

28. 1. 2016
VELIKI 4 - LANCET

Ali je dodajanje vitamina D nosečnicam smiselno?

Kot je pokazala najnovejša obsežna raziskava, objavljena v medicinski reviji The Lancet, koncentracija vitamina D pri materi med nosečnostjo ne vpliva na zdravje kosti pri potomcih pozneje v življenju.

29. 6. 2015
VELIKI 4 - JAMA

Sladkorna matere in avtizem pri otrocih bolezen

Sladkorna bolezen (SB) nosečnice lahko povzroči izpostavljenost ploda hiperglikemiji, to pa lahko vpliva na razvoj in poznejše delovanje otrokovih organov. Znanstveniki s kalifornijskega centra Kaiser Permanente Southern California so raziskali eno manj znanih povezav, to je SB pri materi in tveganje za motnje avtističnega spektra (MAS). Poročilo o izsledkih so objavili v reviji JAMA.

21. 6. 2015
VELIKI 4 - NEJM

Je strogo uravnavanje krvnega tlaka med nosečnostjo učinkovito?

Skoraj desetina nosečnic ima zvišan krvni tlak. Vendar strogo uravnavanje tlaka v primerjavi z manj strogim ne vpliva na umrljivost ali tveganje za resne perinatalne zaplete in zaplete pri materi, kažejo izsledki randomiziranega preskušanja, objavljeni v New England Journal of Medicine.

31. 3. 2015

Debele ženske so trikrat pogosteje neplodne

Zdravniki, ki se ukvarjamo z neplodnostjo in zunajtelesno oploditvijo, se v svojih ambulantah pogosto srečujemo z neplodnimi pari, pri katerih je vsaj en partner prekomerno težek ali debel.

31. 3. 2015
SLOVENSKA STROKA

Osteoporoza po zdravljenju raka endometrija

V onkološki ambulanti Klinike za ginekologijo in perinatologijo v UKC Maribor so izmerili MKG bolnicam, ki so prebolele raka endometrija. Skušali so odgovoriti na vprašanji: ali stanje po prebolelem raku poveča verjetnost osteoporoze in ali je ta manjša pri višjem indeksu telesne mase.

25. 1. 2015
ŽENSKE BOLEZNI

Kljub učinkoviti kontracepciji so neželene nosečnosti še vedno izziv

Neželena nosečnost je v sodobnem svetu kljub temu še vedno težava, saj je bilo na primer leta 2006 49 odstotkov vseh nosečnosti v ZDA nenačrtovanih.

1. 6. 2014
1 2

Aktualni e-novičnik

Živeti 150 let?

20. 6. 2022

Kako izboljšamo obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?

23. 6. 2022

pHARMONIA je praznovala 10 let

21. 6. 2022

Najnovejše orožje proti staranju?

21. 6. 2022

Kako prepoznamo in zdravimo onihomikoze

16. 3. 2022

Kako se izgovori pHARMONIA?

20. 6. 2022
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas