Anesteziologija in intenzivna medicina

NA KRATKO

Izgorelost med zdravniki

V Madscapovi raziskavi o pogostnosti izgorelosti in depresije med zdravniki (odgovarjalo je 15 tisoč zdravnikov 29 specialnosti) je o izgorelosti poročalo 42 odstotkov zdravnikov (več žensk kot moških), o bolj ali manj izraženih znakih depresije pa od tri do 12 odstotkov.

21. 3. 2018
VELIKI 4 - JAMA

Neopioidni in opioidni analgetiki primerljivo učinkoviti

Raziskovalci so ugotovili, da je pri bolnikih, ki obiščejo urgentni oddelek zaradi poškodbe okončin, kratkotrajno lajšanje bolečine z ibuprofenom in paracetamolom enako učinkovito kot zdravljenje z opioidnimi analgetiki. To je pokazala raziskava, ki je bila nedavno objavljena v reviji JAMA.

21. 3. 2018

Okužbe nas ne ogrožajo le v daljnih krajih

Nekatere bolezni (ošpice, hepatitis A) se ne pojavljajo več le v manj razvitih predelih sveta, ampak spet tudi v Evropi, opozarja asist. Zoran Simonović, dr. med. Tudi bolniki, ki prejemajo biološka zdravila, so zato izpostavljeni večjemu tveganju. Kaj jim svetovati pred potjo?

28. 6. 2017
SRCE

Paradoks telesne aktivnosti

Prof. dr. Mateja Podbregarja, dr. med., s Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino na UKC Ljubljana smo vprašali, ali lahko ugotovitev o tem, da pri dolgotrajnih in zelo intenzivnih telesnih obremenitvah prihaja do remodelacije miokarda, že uporabimo v klinični praksi.

20. 6. 2016
Intervju: prim. doc. dr. Nevenka Krčevski Škvarč, dr. med.

Izzivi prepoznavanja in zdravljenja nevropatske bolečine

6. 6. 2016

Praktični napotki pri zdravljenju nevropatske bolečine

Zdravljenje nevropatske bolečine je zahtevno in pogosto manj uspešno od zdravljenja nociceptivne bolečine, zato je bolnik pogosto zadovoljen že z zgolj 30- ali 50-odstotnim izboljšanjem. V različnih priporočilih za zdravljenje nevropatske bolečine paracetamol in nesteroidni antirevmatiki ne zasedajo vidnejšega mesta, pa tudi opiati morda niso zdravilo prvega izbora.

6. 6. 2016

Kaj mora vsak zdravnik vedeti o novih antikoagulacijskih zdravilih

Možganska kap je eden od najpomembnejših zapletov atrijske fibrilacije, večinoma je embolična z izvorom strdkov v levem preddvoru oziroma v njegovi avrikuli. Možganske kapi ob atrijski fibrilaciji (AF) so obsežnejše, povzročajo hujšo nevrološko prizadetost in večjo umrljivost kot kapi pri bolnikih s sinusnim ritmom, piše dr. Nina Vene, dr. med., internistka s Kliničnega oddelka za žilne bolezni na UKC Ljubljana.

28. 12. 2014

V jami so odločitve lažje kot v bolnišnici

Pogovarjali smo se z Rokom Stoparjem, specialistom interne medicine v Splošni bolnišnici Izola, ki je tudi jamski reševalec. Ni ga strah globin in poti v neznano, saj tam vedno odkrije kaj novega. In vmes reši še kakšno človeško življenje.

28. 12. 2014
1 2

Aktualni e-novičnik

Prelomno leto za kronično ledvično bolezen

26. 11. 2021

Neredko premalo intenzivno zdravljeni

13. 10. 2021

Ob poškodbi zob so ključne prve minute

13. 10. 2021

Kaj prinaša druga širitev presejalnega programa?

13. 10. 2021

Kaj je zares pomembno?

13. 10. 2021
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Cesta na Brdo 100
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2021 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.