marec 2023

Zgodovinska prelomnica v obravnavi KVČB

Ali lahko registri izboljšajo obravnavo bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB)? Doc. dr. David Drobne, dr. med., s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana pritrjuje. Vključitev slovenskih bolnikov v evropski register kronične vnetne črevesne bolezni UR-CARE štejemo za prelomno. Dobili smo težko pričakovano orodje, ki bo sistematično naslavljalo rastoče izzive.

28. 3. 2023
Uvodnik

Družinska medicina z vizijo

Soočamo se s spremembami v družbi, ki jih prinašajo staranje prebivalstva, razvoj sodobnih tehnologij, napredek diagnostičnih in terapevtskih možnosti, vse to pa spreminja tudi prioritete v družbi. Kako pa je z vizijo družinske medicine piše prim. prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., spec. družinske in splošne medicine z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

28. 3. 2023

(Pre)poznate hATTR?

Največji izziv pri dedni obliki transtiretinske amiloidoze (hATTR) ostaja diagnosticiranje bolnikov, saj se na neendemičnih območjih, kamor sodi Slovenija, kaže v zelo heterogeni obliki, poudarja prof. dr. Janez Zidar, dr. med., spec. nevrologije s Kliničnega inštituta za klinično nevrofiziologijo UKC Ljubljana. Kdaj pomisliti na to redko bolezen?

28. 3. 2023
Preglednica

Pot zdravljenja z rastnim hormonom pri otrocih

Otroci so nizke rasti, če je njihova telesna višina manjša kot dve standardni deviaciji od povprečja za starost in spol glede na normative populacije.

28. 3. 2023

Bolezen, ki jo lahko prekriva množica napačnih diagnoz

Amiloidna transtiretinska kardiomiopatija (ATTR-CM) je pogosto spregledan vzrok srčnega popuščanja, saj je bolezen v zgodnji fazi težko prepoznati. Neredko imajo bolniki več let postavljeno napačno diagnozo in so zato tudi neustrezno zdravljeni.

28. 3. 2023

Uporabno o sindromu srčnega popuščanja

Strokovno srečanje Uporabna kardiologija 2023 je pod geslom »dobra vprašanja si zaslužijo dobre odgovore« daljšo razpravo posvetilo uporabnim napotkom pri odkrivanju in obravnavi srčnega popuščanja brez zamud. Začelo se je s primerom mlajšega bolnika, ki je v jeseniško urgentno ambulanto prišel zaradi kašlja.

28. 3. 2023
VELIKI 4 - JAMA

Povezava psihosocialnega stresa s tveganjem za akutno možgansko kap

Analiza podatkov, zbranih v raziskavi INTERSTROKE, je potrdila, da je psihosocialni stres povezan s tveganjem za možgansko kap ter da je višji lokus kontrole v domačem okolju in službi povezan z zmanjšanjem zaznave stresa in zmanjšanjem verjetnosti za kap. Članek je bil objavljen v publikaciji JAMA.

25. 3. 2023
SLOVENSKA STROKA

Učinki rehabilitacijskega programa po srčnem infarktu

Dolgoročni preventivni ukrepi preprečevanja aterosklerotične žilne bolezni pri osebah po srčnem infarktu zajemajo zdravljenje v sklopu sekundarne preventive po srčno-žilnem dogodku in spremembo življenjskega sloga. Zaradi ugodnega vpliva se priporoča sledenje mediteranskemu slogu življenja. Kakšna je pri tem adherenca bolnikov?

24. 3. 2023
VELIKI 4 - NEJM

Covid-19 in zdravljenje z zdravilom VV116 vs. nirmatrelvir-ritonavir

V decembrski številki revije New England Journal of Medicine je bila objavljena primerjava učinkovitosti med VV116 ter priporočeno kombinacijo nirmatrelvirja in ritonavirja pri zdravljenju covida-19 pri odraslih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in imajo povečano tveganje za napredovanje bolezni. Katere so glavne ugotovitve?

23. 3. 2023

Demenca brez motenj spomina

Kontinuirane oblike zdravljenja lahko uvedemo tudi bolnikom z napredovalo Parkinsonovo boleznijo s pridruženim sindromom demence. A pri teh kompleksnih bolnikih lahko uvajanje ali prilagajanje terapije kognitivne težave poslabša. Doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, dr. med., spec. nevrologije, iz Nevrološke klinike UKC Ljubljana poudarja povečano zavedanje teh izzivov.

23. 3. 2023

Preboj v zdravljenju KLB

Zaviralci SGLT2 imajo izjemno ugodne učinke na zmanjševanje pojavnosti kronične ledvične okvare, omilijo albuminurijo, upočasnijo nadaljnje slabšanje ledvičnega delovanja in napredovanje kronične ledvične bolezni (KLB) do končne odpovedi ledvic, vse to ne glede na vzrok ledvične bolezni in sočasna druga obolenja. To je resnično mejnik v obravnavi KLB, saj istega bolnika lahko prizadeneta dve ali celo več ledvičnih bolezni, zdravilo pa je pri vseh isto.

23. 3. 2023

Medicinska potrditev spolne identitete

Duševni stiski, ki je posledica neskladja med biološkim spolom, ki je bil posamezniku pripisan od rojstvu, in njegovo spolno identiteto, pravimo spolna disforija. Nekaterim posameznikom zadošča pravna potrditev spola in socialna tranzicija, drugi potrebujejo tudi medicinsko tranzicijo, tj. maskulinizirajočo ali feminizirajočo hormonsko terapijo in kirurški poseg.

23. 3. 2023

Nepogrešljiv del diagnostike v onkologiji

Sodobna molekularna diagnostika omogoča izbiro najbolj učinkovitega zdravljenja, prilagojenega bolniku. S tem se tudi paradigma zdravljenja raka od nekdanje usmerjenosti zgolj na organ izvora in histološki podtip premika k novim možnostim zdravljenja na podlagi genetskih sprememb v tumorju.

22. 3. 2023

Zdravilne rastline s pomembno vlogo pri BHP

Benigna hiperplazija prostate (BHP) se pojavi pri več kot 50 % moških, starih od 60 do 70 let, in kar pri 90 % moških po 70. letu. Zaradi staranja prebivalstva število obolelih strmo raste, vse več raziskovalcev pa išče nove odgovore na vprašanja o učinkovitosti in varnosti (naravnih) zdravil, ki so na voljo za lajšanje te motnje. Med njimi je izr. prof. dr. Nina Kočevar Glavač, mag. farm., s Katedre za farmacevtsko biologijo Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

22. 3. 2023

Quo vadis, družinska medicina?

Prim. asist. dr. Aleksander Stepanović, dr. med., spec. splošne medicine, predsednik Združenja družinskih zdravnikov Slovenije in prim. prof. dr. Danica Rotar Pavlič, dr. med., spec. družinske medicine, oba s Katedre za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, sta predstavila pogled na trenutne izzive družinske medicine pri nas in orisala delček njene možne poti v prihodnosti.

21. 3. 2023
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Pljučna hipertenzija – dolga pot do diagnoze

29. 5. 2024

Beseda je najmočnejše orožje

27. 3. 2024

Novosti v obravnavi arterijske hipertenzije

27. 3. 2024

Vse več bolnikov potrebuje napredno zdravljenje

27. 3. 2024

Kako predelati disfunkcionalno shranjenje spomine?

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.