Respiratorni sincicijski virus (RSV)

Intervju

Zakaj ni pomembna le gripa

27. 11. 2017
SLOVENSKA STROKA

Okužbe z RSV lahko povzročijo hujši potek bolezni spodnjih dihal

Virusne okužbe spodnjih dihal so bistveno redkejše od navadnih prehladnih obolenj, a so zaradi pogostega pojava dihalne stiske najpomembnejši vzrok za hospitalizacijo pri predšolskih otrocih. V naši študiji smo želeli preveriti, kateri virusi so povzročitelji hudih okužb spodnjih dihal pri otrocih in značilnosti okužb s posameznimi virusi.

22. 6. 2016

Do kapljice odmerjena zaščita

Med najbolj ogroženimi za težji potek okužb dihal so nedonošenčki. Pred gripo jih zaščiti cepljena mati, pred drugimi okužbami pa strogi higienski ukrepi in proti RSV - protitelesa. Zdravilo odmerjamo skoraj »do kapljice« natančno, ugotavlja asist. dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

28. 11. 2016

Sezona respiratornih okužb pod drobnogledom

Je letošnja sezona respiratornih okužb kako posebna? Na katere ukrepe v preprečevanju in zdravljenju najpogostejših okužb ne smemo pozabiti, sta na nedavnem dogodku, ki ga je organizirala Zdravniška zbornica Slovenije, vzeli pod drobnogled izr. prof. dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. med., spec. interne medicine in infektologije, in Tatjana Mrvič, dr. med., spec. pediatrije in infektologije, obe s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

27. 3. 2024

Kaj pogrešamo pediatri?

Dr. Anja Radšel, dr. med., spec. družinske medicine iz ZD Medvode razmišlja o trenutnih izzivih primarne pediatrije in vlogi pediatrov v preprečevanju in obravnavi okužb. Poudarja, da so hvaležni prav za vsak preventivni ukrep in da je vredno usmerjati tudi energijo v dobro klimo znotraj timov in v odnose s sekundarno in terciarno ravnjo, saj le tako lahko naredijo največ za bolnike. 

20. 2. 2024

Dobrodošle novosti pri preprečevanju okužb z RSV

Je letošnja sezona respiratornega sincicijskega virusa (RSV) kako drugačna? Kako uspešni smo v Sloveniji pri preprečevanju in obvladovanju okužb z RSV pri najbolj ranljivih? Katere novosti v preventivi so še posebej dobrodošle? Odgovarja asist. Tatjana Mrvič, dr. med., spec. infektologije in pediatrije s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

19. 2. 2024

Sezona respiratornih okužb pod drobnogledom

Na katere ukrepe v preprečevanju in zdravljenju najpogostejših okužb ne smemo pozabiti, opozarjata izr. prof. dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. med., spec. interne medicine in infektologije, in Tatjana Mrvič, dr. med., spec. pediatrije, obe s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Odgovorili pa sta tudi na vprašanji, kakšna jesen se obeta in kako nevarna je epidemija oslovskega kašlja.

19. 2. 2024
HITRI TEST

RSV skozi pet vprašanj

V kratkem kvizu boste skozi pet vprašanj preverili bolj ali manj znana dejstva o obravnavi okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Kratek kviz je pripravila Urška Mahne, dr. med., spec. pediatrije, vet. med., s Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

18. 2. 2024

RSV in znaki za alarm

Okužbe z RSV pri večini običajno potekajo s prehladnimi znaki, vendar pa lahko nekatere ranljive skupine otrok, predvsem najmlajše in nedonošene, pa tudi starostnike, življenjsko ogrozijo, svari dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., spec. pediatrije in neonatologije z Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

20. 12. 2023

Okužbe spodnjih dihal pri najranljivejših

»Respiratorne okužbe so v pediatrični populaciji pomemben problem, še posebej med novorojenčki, najranljivejšo pediatrično skupino,« poudarja asist. Sandra Cerar, dr. med., spec. pediatrije s KO za neonatalogijo Pediatrične klinike v Ljubljani. Kakšno je breme okužb spodnjih dihal po izsledkih njihove raziskave in kako je nanj vplivala epidemija covida-19?

14. 12. 2022
1 2

Aktualni e-novičnik

Dobrodošle novosti pri preprečevanju okužb z RSV

19. 2. 2024

Sezona respiratornih okužb pod drobnogledom

19. 2. 2024

RSV skozi pet vprašanj

18. 2. 2024

Kaj pogrešamo pediatri?

20. 2. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.