COVID-19 in kronične bolezni

Diagnoza

O vztrajnih telesnih simptomih

Do 25 % bolnikov, ki obiskujejo zdravnika družinske medicine, toži za dolgotrajnejšimi telesnimi simptomi, za katere po številnih preiskavah ne najdemo organskega vzroka. Bolniki s tako imenovanimi medicinsko nepojasnjenimi stanji ali vztrajnimi telesnimi simptomi, katerih število je v epidemiji še naraslo, razkrivajo potrebo po novih pristopih v medicini.

16. 3. 2022

Davek pandemije covida-19

Pandemija covida-19 je globoko zarezala v naš vsakdan. Prinesla je podaljšanje časa sedenja s pet na osem ur, manj urejen ritem prehranjevanja, pogostejše poseganje po nezdravih prigrizkih, povečanje uživanja alkohola. Prikovanost na dom nas je že stala spremembo življenjskega sloga in tudi zdravja, je kritičen Rok Poličnik, mag. diet., spec. klin. diet., z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

16. 3. 2022

Kaj narekuje spremembo zdravljenja?

Pojav komplikacij klasičnega zdravljenja napoveduje kritično točko v obravnavi bolnikov z napredovalo Parkinsonovo boleznijo. Kaj lahko ponudimo v nadaljevanju in kako v epidemiji poteka uvajanje novega zdravila za kontinuirano zdravljenje, ki so ga slovenski bolniki dobili med prvimi v Evropi, sta pojasnili izr. prof. dr. Maja Trošt, dr. med., in doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, dr. med.

16. 3. 2022

Sladkorna bolezen in epidemija covida-19

Kako je potekalo vodenje sladkorne bolezni med epidemijo in kateri so ključni izzivi pri obravnavi oseb z že znano ali na novo odkrito sladkorno boleznijo ob covidu-19, je na Tavčarjevih dnevih predstavil diabetolog doc. dr. Miodrag Janić, dr. med., s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

15. 12. 2021

Covid-19 in kronični pljučni bolnik v ADM

Kako bolnike z astmo in KOPB obravnavati v ambulanti družinske medicine, je na 9. Majhnovem dnevu predstavil spec. družinske medicine David Sopotnik, dr. med., iz ZD Celje. Povedal je tudi, kako prilagoditi zdravljenje in kdaj je primerna napotitev k pnevmologu.

15. 12. 2021

Imunosupresivna zdravila in cepljenje proti covidu-19

Ali lahko imunosupresivna zdravila, s katerimi se zdravijo bolniki z imunsko pogojenimi boleznimi, zmanjšajo učinkovitost cepiv proti covidu-19? Raziskave, ki merijo humoralni in celični imunski odziv po cepljenju, so pomembne za razumevanje vpliva imunosupresivnih zdravil na imunogenost cepiv, meni avtorica, ki je opravila pregled raziskav in izsledke objavila v publikaciji Lancet Rheumatology. (1)

15. 12. 2021

ECTRIMS 2021

Od 13. do 15. oktobra je potekal virtualni letni kongres Evropskega združenja za zdravljenje in raziskave multiple skleroze (ECTRIMS), na katerem so strokovnjaki z vsega sveta predstavili nova dognanja o diagnostiki in zdravljenju te nevrološke bolezni. Povzeli smo nekaj odmevnih predstavitev.

15. 12. 2021
Uvodnik

Smo zdaj pametnejši?

Mineva drugo leto pandemije, stisk, ki jih prinaša bolezen, in poskusov njenega obvladovanja. Čeprav smo v začetku upali, da bo minila, da se bomo kar zbudili nazaj v »normalno« življenje, smo vendarle vedeli, da so podobne epidemije v zgodovini trajale.

15. 12. 2021

Kaj je odmevalo na ERS 2021?

Kongres Evropskega respiratornega združenja (ERS) je tudi letos v celoti potekal v spletni obliki, covid-19 pa ga je zaznamoval tudi tematsko. Predstavljamo pregled raziskav, ki so pritegnile posebno pozornost.

13. 10. 2021

Biooznačevalec za težji potek covida-19 in zdravljenje

Eden pomembnejših problemov pri obravnavi covida-19 je, da se ne ve, kateri bolniki bodo bolezen dobro prestali tudi brez zdravljenja in pri katerih se stanje v nekaj dneh lahko tako poslabša, da bodo potrebovali oskrbo v intenzivni enoti, pravi grški specialist interne medicine in infektologije prof. Evangelos Giamarellos-Bourboulis. Kako učinkovita sta v klinični praksi biooznačevalec in zdravilo, ki ju je preučeval v klinični raziskavi?

13. 10. 2021
1 2

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas