Bolečina

Več pozornosti posvetimo posledicam pasavca

Nevropatska bolečina, ki poteka po dermatomu in se pojavlja vsaj 90 dni od akutnega izbruha izpuščaja, je lahko kompleksna in težko obvladljiva. Doc. dr. Jasmina Markovič Božič, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine iz UKC Ljubljana, je poudarila, da običajni neopioidni analgetiki proti tej vrsti bolečine niso učinkoviti.

26. 5. 2024
HITRI TEST

Nevropatska bolečina skozi vprašanja

Če nevropatsko bolečino zmanjšamo za 50 %, to štejemo za uspeh zdravljenja. V ZDA kot terapevtski cilj opredeljujejo že 30-odstotno zmanjšanje bolečine. Vzrok morebitnega nezadovoljstva z zdravljenjem so lahko tudi nerealni cilji, zato je ob začetku obravnave pomemben temeljit pogovor z bolnikom. Kateri izzivi še zaznamujejo diagnostiko in zdravljenje nevropatske bolečine? Odgovore smo v sodelovanju z Marijo Vujić Stančevski, dr. med., nanizali v kratkem kvizu.

25. 3. 2024

Uspeh, če se bolečina zmanjša za polovico

Skepsa bolnikov ob netipični protibolečinski terapiji, njihov strah pred neželenimi učinki zdravljenja, subterapevtski odmerki in posledično nedoseganje že tako skromnih terapevtskih ciljev – vse to stopnjuje zahtevnost zdravljenja nevropatske bolečine. Marija Vujić Stančevski, dr. med., z Oddelka za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin UKC Maribor poudarja pomen intenzivnega spremljanja bolnikov.

23. 10. 2023

Novice iz revmatologije

Junija se je v Milanu sklenil letni kongres EULAR (European Alliance of Associations for Rheumatology). Povzeli smo nekaj izpostavljenih vsebin, ki odpirajo nove poglede na komorbidnosti pri bolnikih z revmatičnimi boleznimi in na potencialno vlogo umetne inteligence pri diagnostiki revmatoidnega artritisa.

23. 10. 2023

Nad KVB z venoaktivnimi zdravili

Stopnje priporočil za venoaktivna zdravila za posamezen klinični razred po CEAP klasifikaciji

23. 10. 2023

Svetlejša prihodnost Fabryjeve bolezni?

Bolniki na diagnozo Fabryjeve bolezni čakajo do 20 let. »Čas je za zgodnejše odkrivanje,« poudarja prim. Bojan Vujkovac, dr. med., spec. interne medicine iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, vodja Centra za zdravljenje Fabryjeve bolezni. Po njegovih besedah lahko diagnostiko pomembno skrajšamo že na primarni ravni, in to celo enostavneje kot kadarkoli doslej.

28. 3. 2023

Kako uspešno je sodobno zdravljenje kronične migrene?

Specifična zdravila, ki delujejo na CGRP, znatno izboljšujejo prognozo in omogočajo dobro obvladovanje kronične migrene. Kateri nefarmakološki ukrepi so še pomembni za uspeh zdravljenja?

14. 12. 2022

Sindrom VEXAS, veliki posnemovalec

Šele od leta 2020 poznamo novo vnetno bolezen, sindrom VEXAS. Kako se kaže njegova pestra in kompleksna klinična slika? S katerimi hematološkimi, dermatološkimi in revmatskimi bolezni se prekrivajo znaki in simptomi? Njegove značilnosti je predstavila Alojzija Hočevar, dr. med., spec. revmatologije s Kliničnega oddelka za revmatologijo UKC Ljubljana.

14. 12. 2022

Revmatologija ostaja med najbolj vedoželjnimi

November je bil poseben tudi zaradi tega, ker smo se revmatologi po skorajda treh letih lahko ponovno v živo udeležili ameriškega revmatološkega kongresa ACR Convergence 2022. Srečanje je bilo izrazito praktično usmerjeno k reševanju problematike v naši vsakdanji klinični praksi.

14. 12. 2022
1 2 3

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.