Zdravnik zdravniku: prof. dr. Janez Tomažič o tem, kako je s HIV/aidsom pri nas in v svetu

VIDEO

Kako je s HIV/aidsom pri nas in v svetu?

Je okužba s HIV še vedno tabu tema? Prof. dr. Janez Tomažič, dr. med., spec. infektologije in interne medicine z UKC Ljubljana je spregovoril o možnostih zdravljenja, zaščiti pred in po izpostavitvi okužbi ter strategiji 95-95-95. Razlaga o problematiki pozno odkritih oseb, stigmi v današnjih časih in opozarja, da nezaznavnost virusa pomeni neprenosljivost.

22. 11. 2023
Diagnoza

Brezšivna skrb že v polnem zagonu

V Sloveniji smo si farmacevti že več let prizadevali za uvedbo brezšivne skrbi v bolnišnicah in lekarnah, kar pomeni zagotavljanje farmacevtske obravnave in neprekinjene preskrbe pacienta z zdravili pri prehajanju med različnimi ravnmi zdravstvenega varstva, piše doc. dr. Alenka Kovačič, mag. farm., spec., iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

23. 10. 2023

Razpolovitev trajanja zdravljenja

»Problema protimikrobne odpornosti ne bomo rešili z novimi antibiotiki. Ključna je ustrezna raba, ki pa ne pomeni zgolj omejevanja, ampak predvsem izbiro pravega antibiotika za pravo indikacijo, v pravem odmerku in trajanju,« poudarja doc. dr. Mateja Logar, dr. med., spec. infektologije s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

23. 10. 2023

Uspeh, če se bolečina zmanjša za polovico

Skepsa bolnikov ob netipični protibolečinski terapiji, njihov strah pred neželenimi učinki zdravljenja, subterapevtski odmerki in posledično nedoseganje že tako skromnih terapevtskih ciljev – vse to stopnjuje zahtevnost zdravljenja nevropatske bolečine. Marija Vujić Stančevski, dr. med., z Oddelka za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin UKC Maribor poudarja pomen intenzivnega spremljanja bolnikov.

23. 10. 2023
VIDEO

Pomanjkanje vitamina D kot epidemija

Pomen zadostne preskrbe z vitaminom D še ni dovolj prepoznan. Kakšno je stanje v Sloveniji in katera tveganja predstavlja njegovo pomanjkanje? O najbolj ogroženih skupinah, vitaminu D in debelosti, definiciji pomanjkanja ter pripravi slovenskih smernic je spregovorila prof. dr. Marija Pfeifer, dr. med., spec. interne medicine iz Sanatorija MD Medicina.

22. 11. 2023
pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.