Zdravnik zdravniku: dr. Marjan Zaletel o predlogu novega algoritma za zdravljenje migrenskih epizod

VIDEO

Predlog novega algoritma za zdravljenje migrenskih epizod

Sekcija za glavobol pri Slovenskem zdravniškem društvu je nedavno predstavila nov algoritem akutnega zdravljenja migrene. Kot je povedal dr. Marjan Zaletel, dr. med., višji svetnik, spec. nevrologije z UKC Ljubljana, model olajšuje izbor analgetikov in njihovih kombinacij ter ponuja optimalnejši izbor terapije za bolnike s povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni.

24. 5. 2023

Vpliv melatonina na kakovost spanja pri bolnicah z rakom dojk

Nespečnost je pri rakavih bolnikih pogosta in močno krni kakovost življenja, farmakološki posegi pa prinašajo tveganje za interakcije med zdravili. Je melatonin varnejša, a še vedno učinkovita alternativa? Vprašanje so obravnavali v metaanalizi, osredotočeni na skupino bolnic z rakom dojk, ki jo predstavljamo v nadaljevanju.

23. 5. 2023

Nova možnost zdravljenja KVB

Največ bolnikov s kronično vensko boleznijo (KVB) je tistih v začetnih stanjih in tukaj lahko naredimo največ, da ne bi prišlo do poslabšanja, poudarja prim. doc. dr. Tanja Planinšek Ručigaj, dr. med., spec. dermatovenerologije z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana. Naboru venoaktivnih zdravil se pridružuje učinkovito zdravilo, kalcijev dobesilat.

23. 5. 2023
SLOVENSKA STROKA

Učinki rehabilitacijskega programa po srčnem infarktu

Dolgoročni preventivni ukrepi preprečevanja aterosklerotične žilne bolezni pri osebah po srčnem infarktu zajemajo zdravljenje v sklopu sekundarne preventive po srčno-žilnem dogodku in spremembo življenjskega sloga. Zaradi ugodnega vpliva se priporoča sledenje mediteranskemu slogu življenja. Kakšna je pri tem adherenca bolnikov?

24. 3. 2023
Diagnoza

Prihodnost v kapsuli črevesne mikrobiote

Koliko dokazov se je nabralo o povezanosti črevesne mikrobiote in kroničnih bolezni? Kako uspešno lahko s prehrano, prebiotiki in probiotiki, antibiotiki in fekalnimi transplantacijami spreminjamo sestavo črevesne mikrobiote pri bolnikih ali zaviramo nastanek bolezni pri navidez zdravih ljudeh? Multidisciplinarno povezovanje postavlja solidne temelje sistemski medicini.

28. 3. 2023
pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2023 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.