Zdravnik zdravniku: Sara Kenda o pomenu odpredpisovanja zdravil pri bolnikih s komorbidnostmi

VIDEO

Pomen odpredpisovanja zdravil pri bolnikih s komorbidnostmi

Sara Kenda, mag. farm., spec. klin. farm. iz SB dr. Franca Derganca Nova Gorica razlaga o možnostih deeskalacije zdravljenja pri bolnikih s komorbidnostmi. Pri katerih bolnikih pomislimo na odpredpisovanje zdravil in katera zdravila je smiselno odpredpisovati? Zakaj pri tem postopamo v treh fazah in kako spremljamo bolnika po ukinitvi zdravil?

20. 12. 2023

Zdravljenje melanoma skokovito napreduje

V sistemsko zdravljenje melanoma je v zadnjih letih prišlo kar nekaj novih zdravil, ki jih lahko med seboj kombiniramo. Prihod novih terapevtskih možnosti je vodil v izboljšanje preživetja bolnikov z melanomom, pa tudi v zmanjševanje števila umrlih zaradi melanoma. In kaj vpliva na odločitev o izbiri zdravljenja? Piše prof. dr. Janja Ocvirk, dr. med., spec. internistične onkologije z Onkološkega inštituta Ljubljana.

23. 10. 2023

Bolniki pogosto sami ne vedo, da imajo migreno

»Po raziskavi vsaj 50 do 80 % bolnikov z migreno ni diagnosticiranih in polovica diagnosticiranih bolnikov nima pravilnega ali dovolj učinkovitega zdravljenja, ki bi preprečevalo veliko število napadov in s tem prehod v visoko frekventno epizodično in kronično migreno,« poudarja doc. dr. Andrej Fabjan, dr. med., spec. nevrologije z Nevrološke klinike UKC Ljubljana. Kateri so največji izzivi v diagnosticiranju in pravilni obravnavi bolnikov?

19. 12. 2023
Diagnoza

Eno zdravilo, dvojna previdnost

Nosečnost v telesu povzroča spremembe, ki vodijo na spremenjeno farmakokinetiko določenih zdravil in posledično v spremenjeno delovanje. Kako zagotoviti varno zdravljenje nosečnic in zmanjšati (ne)upravičen strah pred posledicami zdravil za plod in otroka? Zbrali smo nekaj najpomembnejših informacij iz medicine in klinične farmacije, ki se lahko na tem področju dragoceno dopolnjujeta.

20. 12. 2023

Biološka terapija pri zdravljenju težkih oblik astme

Na VII. Kongresu internistov 2023 je doc. dr. Sabina Škrgat, dr. med., spec. pnevmologije, s KO za pljučne bolezni UKC Ljubljana predstavila biološko terapijo pri zdravljenju težkih oblik astme ter opozorila na razmejitev med problematično in hudo astmo, ki je ključna zaradi nadaljnje obravnave in ustreznega zdravljenja.

18. 12. 2023
pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.