marec 2019

Dodatni dokazi o varnosti cepiva proti ošpicam

Da cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR) ne povzroča avtizma, je potrdila nova obsežna danska raziskava, objavljena v Annals of Internal Medicine. Kohortna raziskava je zajela podatke več kot 650 tisoč otrok.

1. 6. 2019
PREGLEDNICA

Pnevmokokne okužbe in njihovo preprečevanje s cepljenjem

21. 3. 2019
ALGORITEM ZDRAVLJENJA

Smernice »GOLD 2019« za bolnike s KOPB

Kratek ilustrativen prikaz novosti in poudarkov v novih smernicah zdravljenja bolnikov s KOPB za pomoč pri obravnavi v klinični praksi. Izšel je kot vloženka revije pHarmonia.

20. 3. 2019
7. STROKOVNO SREČANJE KLINIČNA PREHRANA V PRAKSI

HMB kot pomemben dejavnik pri ohranjanju mišične mase

Dobro delovanje mišic je za zdravje in premagovanje bolezenskih stanj ključnega pomena, je med drugim poudarila prof. dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med., na 7. strokovnem srečanju Slovenskega združenja za klinično prehrano. Pri tem ima veliko vlogo tudi farmakonutricija s prehranskimi smernicami.

20. 3. 2019
LITERARNO SPOGLEDOVANJE

Pomladni navdih

Popki in žafrani, kosmatinci in dvokrilci, pobalini, potepini, vse kipi od velikega pričakovanja pomladne čarovnije! Zemlja se prebuja in širi svoja pljuča, vdihuje novo moč, kaj se vam ne zdi, da je spet vse drugače? Tema tokratnih knjižnih predlogov je prav inspiracija, ki se z neomejeno močjo volje spaja v velike dosežke in prave zmage.

20. 3. 2019

Hrana bogov, afrodiziak in zakladnica antioksidantov

Ni treba, da imamo vsakič, ko si privoščimo nekaj koščkov čokolade, slabo vest. Čokolada, posebej tista, ki vsebuje več kot 75 % kakava, ima namreč pozitivne učinke.

20. 3. 2019

Ko kadilec ne zmore prenehati kaditi

Kaj svetovati obolelemu kadilcu, ki kljub uporabi vrste nikotinskih nadomestkov, ki mu jih predpiše zdravnik, nikakor ne more prenehati kaditi? Živahnejšo razpravo o učinkovitosti opuščanja kajenja z uporabo nikotinskih nadomestkov in e-cigaret zadnje mesece spodbujajo tudi rezultati najnovejših raziskav.

20. 3. 2019
SLOVENSKA STROKA

Zavajajoče zdravstvene trditve na živilih

Na Inštitutu za nutricionistiko so izvedli obsežno raziskavo, v kateri so preverjali prehranski profil več kot 6500 živil, ki so se tržila v Sloveniji. Rezultati so pokazali, da ima približno tretjina živil s prehranskimi in zdravstvenimi trditvami manj ugodno hranilno sestavo. Raziskava je bila objavljena v znanstveni reviji Nutrients.

20. 3. 2019
SLOVENSKA STROKA

Slovenski bolniki s kraniofaringiomom

Na Slovenskem endokrinološkem kongresu je doc. dr. Primož Kotnik, dr. med., s Pediatrične klinike UKC Ljubljana predstavil retrospektivno raziskavo, v kateri so zajeli 44 slovenskih bolnikov s kraniofaringiomom.

20. 3. 2019
VELIKI 4 - BMJ

Je poudarjanje koristi zajtrka samo še en mit o prehrani?

Večina mednarodnih smernic vidi povezavo med manjšo pogostostjo uživanja zajtrka in debelostjo, zato je redno uživanje zajtrka eno od temeljnih priporočil zdrave prehrane. Nova metaanaliza,ki so jo objavili v BMJ, pa je pokazala, da so tisti, ki zajtrka ne uživajo redno, lahko brez slabe vesti.

20. 3. 2019
VELIKI 4 - Lancet

Vsebnost vlaknin v prehrani je povezana z umrljivostjo in pojavnostjo nekaterih nenalezljivih bolezni

Večja količina zaužitih prehranskih vlaknin je povezana z manjšo pojavnostjo nekaterih nenalezljivih bolezni in manjšo umrljivostjo zaradi njih, je potrdila raziskava, nedavno objavljena v reviji Lancet.

20. 3. 2019
VELIKI 4 - NEJM

Vseživljenjsko tveganje za možgansko kap v svetovnem merilu in po regijah

Globalna raziskava, objavljena v reviji New England Journal of Medicine, je pokazala, da je bilo vseživljenjsko tveganje za možgansko kap med svetovnim prebivalstvom, starim 25 let ali več, v letu 2016 približno 25-odstotno, zaznali pa so velike razlike med regijami.

20. 3. 2019
VELIKI 4 - JAMA

Tveganje za ADHD in MAS pri mlajših sorojencih otrok s tema motnjama

Bratje in sestre otrok z motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) ali motnjo avtističnega spektra (MAS) imajo povečano tveganje, da dobijo isto ali drugo od obeh motenj. Prispevek o tem je objavila revija JAMA Pediatrics.

20. 3. 2019
ZOBOZDRAVSTVENI KOTIČEK

Endokrine motnje in spremembe v ustni votlini

Simptomi endokrinopatij se kažejo tudi s spremembami v predelu obraza in ust. Včasih lahko zobozdravniki tako posumimo na samo osnovno bolezen in pacienta še pravočasno napotimo k specialistom na nadaljnje preiskave. Če je bolezen že odkrita, pa je treba prilagoditi pristop zobozdravnika k zdravljenju oralne simptomatike.

20. 3. 2019

Višja glukoza na tešče pri osebah brez sladkorne bolezni in srčno-žilna ogroženost

Povišana koncentracija glukoze v območju, ki še ne velja za diagnostično za sladkorno bolezen, je povezana z večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni. To so dokazali v veliki ameriški kohorti, ki so jo spremljali od leta 1960 do 2015, v kateri so ugotavljali povezanost glukoze na tešče, ki je še pod diagnostičnim pragom za sladkorno bolezen, s srčno-žilnimi dogodki.

20. 3. 2019
1 2 3

Aktualni e-novičnik

Zdravila brez recepta in prehranska dopolnila v menopavzi

27. 3. 2024

Presejalni program novorojencev se vnovič širi

6. 3. 2024

Diabetična retinopatija skozi vprašanja

25. 3. 2024

Stebri zdravljenja alergijskega rinitsa

27. 3. 2024

Vrzeli v zdravljenju osteoporoze

27. 3. 2024
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglaševanje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas
© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.