KAJENJE – Licenca za ubijanje

SHUTTERSTOCK, ISTOCK, U.B.
21. 3. 2017

V Sloveniji kadi 27,5 % moških in 21,1 % žensk. Večina si želi prenehati kaditi, verjetno so že kdaj poskusili, a jim še ni uspelo, saj gre za izredno močno zasvojenost, ki je še najbolj primerljiva zasvojenosti s heroinom. Že kratek nasvet zdravstvenega delavca kadilcu je pomemben, saj se verjetnost, da bo nekdo opustil kajenje, poveča skoraj za dvakrat. Posebnih klinik, ki bi kadilcem pomagale, pa v Sloveniji nimamo.

HELENA KOPRIVNIKAR,

DR. MED.: Kratek naDRUsvet zdravstvenega delavca pacientu za dvakrat poveča verjetnost opustitve kajenja.

Med tistimi kadilci, ki so v minulem letu obiskali katerega od zdravstvenih domov, jih le tretjina poroča o tem, da jim je zdravnik svetoval, naj kajenje opustijo, pravi Helena Koprivnikar, dr. med., z Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja. Poudarja, da imajo vsi zdravstveni delavci v tem pogledu pomembno vlogo že zato, ker s kadilci prihajajo v stik in ker uživajo njihovo spoštovanje.

Morda imajo pogosto občutek, da njihovi nasveti ne padejo na plodna tla celo pri tistih, ki so že bolni, a »vedno je smiselno vztrajati. Če stokrat ni šlo, bo šlo pa stoprvikrat,« poudarja tudi dr. Tomaž Čakš, dr. med., ki je nacionalni sodelavec Svetovne zdravstvene organizacije za področje tobaka. Čeprav se zaveda, da je to povezano s časom, ki ga je vedno premalo, priporoča osebni pristop k vsakemu bolniku. Najprej, da ga pritegne, naj sploh poskusi z opuščanjem kajenja, in pozneje, da ga podpre, ko se po opuščanju pojavijo težave. Kajenje je že samo po sebi stres, povezano je z nenehnim sproščanjem kortizola, razlaga strokovnjak, zato ne priporoča, da h kadilcu pristopimo kot policisti in povzročimo dodaten stres, ki ga lahko še bolj odvrne.

Najprej stran s pepelniki

Gre za kompleksno zasvojenost. Kot pravi dr. Čakš, so pri zasvojenosti z nikotinom na delu podobni mehanizmi kot pri zasvojenosti s heroinom. Prek nikotinskih receptorjev prihaja do sproščanja živčnih prenašalcev (dopamin, serotonin, adrenalin, noradrenalin). Ko nikotina ni, ni več spodbude, ravni nevrotransmitorjev upadejo, zato nastopi abstinenčna kriza.

Kadi desetina zdravnikov in petina medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov.

DR. TOMAŽ ČAKŠ, DR. MED.: Če stokrat nismo uspešni, bomo morda stoprvikrat, vedno je smiselno vztrajati.

Hkrati pa je, kot še poudarja Čakš, kajenje tudi ritual, tesno povezan z načinom življenja. Zato svetuje, da se kadilec z njim najprej dobro spozna. V procesu opuščanja kajenja je zelo pomembna nova organizacija življenja. Dobro je, da kadilec razmisli o tem, katere njegove navade so najbolj povezane s kajenjem, v katerih prostorih največkrat kadi, katere stvari ga najbolj spominjajo na kajenje, da se lahko potem vsemu temu čim bolj izogiba. Pomembna je že tako preprosta stvar, kot je umik pepelnika. Hkrati naj poskrbi še za zdravo prehrano in telesno dejavnost. Med priporočili je še, naj po jedi ne poseda, naj ob želji po cigareti naredi pet do deset globokih vdihov za sprostitev, pomagajo lahko dnevniki, opomniki in konjički, kot sta pisanje ali risanje. Oblike pomoči je dr. Čakš že pred leti orisal v še vedno uporabni knjižici Opustite kajenje in zmagajte.

Večina tistih, ki prenehajo kaditi, s to navado popolnoma preseka (»čez noč«). To je tudi najboljša pot. Dr. Čakšu pa se zdi povsem primerno, da se tisti, ki jim to ne uspe, lotijo opuščanja postopoma, tako da pokadijo vedno manj. Povečajo lahko na primer premor med posameznimi cigaretami ali določijo prostore ali situacije, kjer ne bodo kadili (v avtu, v družbi otrok), ali se cigareti na primer najprej odpovejo ob jutranji kavi, kosilu in tako naprej. Vse to je bolje, kot da bi posegali po cigaretah, ki naj bi vsebovale manj škodljivih snovi (v resnici jih ni nič manj) ali naj bi bile »lahke« (pa niso!).

Strokovnjak še opozarja, da kadilci pogosto doživijo abstinenčno krizo, ko so ob različnih zdravstvenih težavah sprejeti v bolnišnico. Meni, da bi morali biti zdravniki na to pozornejši in tedaj ustrezno ukrepati.

Med 33. in 44. letom lahko vsako 7. smrt pripišemo tobaku. Med 45. in 59. letom pa lahko tobaku pripišemo že kar vsako 3. smrt.

Starih kadilcev skoraj ni

Dejstvo je, da tobak pri nas ubije 3.600 ljudi na leto, da dve tretjini kadilcev začneta kaditi še pred polnoletnostjo in da v starosti kadilcev skoraj ni več. Nekateri kajenje opustijo, ko jih k temu prisili njihovo zdravstveno stanje, druge »rešijo« finančne težave, a veliko jih tudi umre. Seznam bolezni, ki so vzročno povezane s kajenjem, se vedno bolj širi, tako da so se raku, boleznim srca in žilja, dihal, boleznim oči, ki lahko vodijo v slepoto, zmanjšani kostni gostoti in zlomom kolkov pridružili še sladkorna bolezen, motnje erekcije, revmatoidni artritis in motnje imunskega sistema. Seznam je dolg.

75 % kadilcev želi prenehati kaditi, a ne zmorejo.

 

 

 

V Sloveniji delež kadilcev že dolgo ne upada, začasno je upadel le po prepovedi kajenja v javnih zaprtih prostorih. »Osnovni cilj ukrepa je bil zmanjšanje izpostavljenosti tobačnemu dimu v teh prostorih in to smo dosegli. Delež kadilcev med odraslimi se je le začasno zmanjšal, upadla pa je razširjenost kajenja med mladostniki. Zmanjšala sta se tudi število pokajenih cigaret med odraslimi rednimi kadilci in potrošnja tobačnih izdelkov,« ugotavlja Helena Koprivnikar. Še vedno pa kadi četrtina Slovencev.

KAJ LAHKO NAREDIMO

1. Vedno preverimo, ali pacient kadi.
2. Opozorimo kadilca na koristi opuščanja kajenja, vendar ga ne silimo v ukrepanje, dokler ni pripravljen.
3. Povemo mu za oblike pomoči, ki so na voljo. Telefon za svetovanje pri opuščanju kajenja deluje vsak delavnik od 17. in 20. ure (080 27 77). V zdravstvenih domovih so na voljo individualne ali skupinske oblike pomoči.
4. Zdravnik mora biti kadilcu na voljo, da mu pomaga tudi po odločitvi za opuščanje, v abstinenčni krizi. Simptomi lahko vztrajajo nekaj tednov (posebno moteče so motnje spanja). Za zmanjševanje odtegnitvenih simptomov lahko kadilec uporablja nikotinsko nadomestno terapijo, vareniklin (Champix), bupropion ali avtogeni trening.
5. Ne obsojajmo tistega, ki mu ne uspe. Gre za močno zasvojenost, ki je ne smemo podcenjevati.
 

Kajenje najbolj upada v državah, ki so na tem področju sprejele najbolj celovite ukrepe (Irska, Združeno kraljestvo, Norveška, Islandija), poudarja Koprivnikarjeva. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje upajo, da bomo z novo zakonodajo to dosegli tudi v Sloveniji. Med pomembnimi ukrepi so enotna embalaža, slikovna opozorila na embalaži, prepoved oglaševanja, promocije in razstavljanja tobačnih izdelkov, prepoved dodajanja arom in licence za prodajo tobačnih izdelkov. Kršiteljem, ki prodajajo te izdelke mladim, bi lahko potem licenco tudi odvzeli. »Najučinkovitejši ukrep, ki pomembno podpre vse druge, pa je finančni – višja obdavčitev in višja cena tobačnih izdelkov,« še meni sogovornica.

Nekatera zdravniška združenja po svetu so se že zavzela za to, da se preprosto prepove prodaja tobačnih izdelkov osebam po določenem letniku rojstva, piše Luka Šolmajer, mag. farm., v spremni besedi h knjigi Zlati holokavst.

Konec kadilske ere?


pHARMONIA in založba UMco vam omogočata nakup knjige Zlati holokavst s 25-odstotnim popustom ob predhodni registraciji na  TEJ POVEZAVI

To je knjiga, v kateri Robert N. Proctor ugotavlja, da bi tobačni industriji pravzaprav morali biti dnevi šteti. Nazorno predstavi, kako dolgo že vemo, da kajenje cigaret ubija in kako je tobačna industrija to prikrivala. Še več, medtem je dodatno izpopolnjevala svoj izdelek za ubijanje, tako da danes dim lažje in globlje vdihnemo (priprava tobaka, dodatek bronhodilatatorjev), da ni tako neprijeten (arome) in da čim bolj zasvoji (obdelava z amonijakom, ki poveča količino prostega nikotina). Z njim je zadimila vsakdanje življenje in posegla na vsa področja (tudi v kulturo in šport), tako da nam podobe kajenja kot nekaj običajnega vdirajo v zavest od vsepovsod.


Volk v ovčji preobleki

Dr. Tomaž Čakš odločno odsvetuje e-cigareto tudi kot pripomoček za zmanjšanje škode pri bolniku, ki je kadilec. »Pacientom, ki ne morejo prenehati kaditi, so na voljo drugi pripomočki, ki so testirani in so registrirani pri agenciji za zdravila. Tako so na voljo preparati z nikotinom (žvečilke, obliži), ki so klinično preizkušeni, kar e-cigarete niso, pa tudi zdravili bupropion in vareniklin. E-cigarete poleg tega, da niso klinično preizkušene glede varnosti in učinkovitosti, po obliki tudi preveč spominjajo na cigarete.« Kajenje pa je nemogoče zmanjšati, če ne opustimo samega rituala kajenja, opozarjajo strokovnjaki.

Kljub temu kajenje danes ni več splošno sprejemljivo (umik iz javnih prostorov). Cena bolezni zaradi kajenja je že davno presegla prihodke, ki v državni proračun pridejo s tobačnimi trošarinami. Težko zdrži tudi argument, da je kajenje stvar posameznikove svobodne volje glede na to, da gre za eno od najtežje ozdravljivih zasvojenosti.

Morda je ena zadnjih rešilnih bilk, ki se je lahko tobačna industrija še oprime, elektronska cigareta. Dr. Tomaž Čakš opozarja, da so v ozadju njene proizvodnje prav tobačne korporacije. Ne glede na to, ali je elektronska cigareta manj nevarna ali ne, je vendarle cigareta in nikakor ni primerna kot pripomoček za odvajanje od kajenja, svari dr. Tomaž Čakš. Lahko pa v kadilske vrste privabi še kakšnega novega kadilca, meni Helena Koprivnikar, saj vse več raziskav kaže na tveganje, da bodo mladi, ki posegajo po elektronskih cigaretah, pozneje posegli tudi po drugih tobačnih izdelkih.

URŠA BLEJC


ZAKAJ NI KRIV BOLNIK

 

Nekateri pacienti kljub zdravnikovemu nasvetu ne nehajo kaditi. Zakaj ne, nam lahko pomaga razumeti knjiga Zlati holokavst Roberta N. Proctorja, ki je v slovenskem jeziku izšla pri založbi UMco. V cigareti sta le dve tretjini tobaka, tretjina pa je dodatkov, ki so v izhodišču namenjeni zgolj temu, da dim prodre čim globlje v pljuča in ima čim hitrejši učinek, tako da možgane doseže že v osmih sekundah, nam je povedal Luka Šolmajer, mag. farm., ki je avtor spremne besede v knjigi.

Že v osnovi pa bi, kot ugotavlja sam avtor, cigarete ubile veliko manj ljudi, če ne bi bilo izuma sušenja tobaka z vročim zrakom in bi pH cigaretnega dima ostal višji od 8 ter ga ne bi mogli inhalirati (siljenje na kašelj). Prej ljudje tobačnega dima niso vdihovali v pljuča, ampak le v usta in nos. Inhaliranje je tobačna industrija dodatno spodbujala (pljuča so z večjo površino boljši prevodnik nikotina v kri), dokler ga niso po nekaj desetletjih inhalirali skoraj vsi kadilci.

Knjiga govori še o v cigarete vgrajenih prevarah, kot so filtri in ventilacija (luknjice v filtru cigaret), oboje z namenom ustvarjanja videza varnejših cigaret, a oboje brez učinka. Filtri ne filtrirajo, kvečjemu večje delce razbijejo v manjše, da jih kadilec potegne še globlje v pljuča. Luknjice za redčenje dima pa so prevarale robote, da so izmerili nižje ravni katrana in nikotina, medtem ko kadilci teh škodljivih snovi niso dobili nič manj, saj vsako pomanjkanje nikotina kompenzirajo.

Tobak so nazadnje obdelali še z amonijakom, da so tako povečali količino prostega bolj razpoložljivega nikotina, ki ima večji učinek na telo in povzroča še večjo zasvojenost.

»Tobačni kemiki dodajajo cigaretam pisan šopek aditivov; to so arome, ojačevalci okusa, pospeševalci gorenja, omejevalci plamena, bronhodilatatorji, drobilci dimnih delcev in cel nabor barvil in belil,« navaja knjiga. Poleg onesnaževal, kot so svinec in arzen, pesticidi in celo polonij, je tu še »magični zvarek dodanih kemikalij, ki ima vsaka svoj namen«. Z njimi pospešujejo prodajo, nižajo stroške, uničujejo plesen, povečujejo učinek nikotina in naredijo cigarete privlačnejše. Mentol, na primer, kot anestetik pomirja sluznico in zavira refleks kašljanja, ohladi in blaži cigaretni dim, da je tako cigareto lažje pokaditi. Globoko inhaliranje dima (in tako tudi prodiranje pljučnega raka še globlje v pljuča) pa spodbujajo še dodani bronhodilatatorji.

pHARMONIA in založba UMco vam omogočata nakup knjige Zlati holokavst s 25-odstotnim popustom
ob predhodni registraciji na  www.pharmonia.si/kajenje

 

Aktualni e-novičnik

Krog podhranjenosti ogroža zdravje in zdravljenje

24. 9. 2021

Slabši imunski sistem, kronične bolezni in stukturne spremembe v možganih

22. 9. 2021

Okužbe v nosečnosti, kdaj imunoglobulini?

23. 4. 2021

Česa me na študiju medicine niso naučili

23. 6. 2021

Nekateri kronično bolečino težje sprejmejo kot kronično bolezen

23. 6. 2021
Naročite se na e-novičnik

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Cesta na Brdo 100
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2021 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.