Hepatits C (HCV)

INFOGRAFIKA

Nespecifični znaki okužbe z virusom hepatitisa C

Akutna okužba z virusom hepatitisa C pri 80 % okuženih poteka brez kliničnih znakov. Kateri so nespecifični simptomi in kdo vse spada v skupino s povečanim tveganjem za okužbo, si oglejte v preglednici.

29. 11. 2020
INTERVJU

Med nespecifičnimi znaki tudi slabo počutje, slabost in utrujenost

V Sloveniji in Evropi si strokovnjaki prizadevajo za eliminacijo okužbe z virusom hepatitisa C, pri čemer smo v Sloveniji zelo uspešni. Na okužbo je treba pomisliti in opraviti presejalno testiranje tudi pri bolnikih z nekaterimi dalj časa trajajočimi nespecifičnimi simptomi, pravi prim. Simona Repar Bornšek, dr. med.

29. 11. 2020

Če bomo uspešni, HCV ne bo več grožnja za javno zdravje

Slovenija zaznamuje 13-letnico uspešne sistematične obravnave okužb z virusom hepatitisa C (HCV) pri skupini z največjim deležem okuženih, tj. pri osebah, ki uporabljajo droge. Specialist psihiatrije doc. dr. Andrej Kastelic, dr. med., opozarja na vrzel v slovenskih zgodbi o uspehu. Veliko neodkritih okužb s HCV ostaja med zaporniki.

21. 10. 2020
NA KRATKO

Slovenija vztrajno na poti k izkoreninjenju hepatitisa C

V Sloveniji so deležniki na področju prepoznavanja in zdravljenja bolnikov s hepatitisom C, akutnim ali kroničnim vnetjem jeter, ki ga povzroča virus hepatitisa C (VHC), odločeni, da to bolezen do leta 2030 izkoreninijo. Cepiva proti tej bolezni sicer ni, je pa na voljo zelo učinkovito zdravilo, ki praktično nima stranskih učinkov.

20. 12. 2018

Prihaja vprašalnik o dejavnikih tveganja za okužbo s HCV

Do letošnjega decembra so v ambulanti za anonimno in brezplačno testiranje na infekcijski kliniki odkrili 19 posameznikov, okuženih z virusom hepatitisa C (HCV). Da bi odkrili in začeli zdraviti še preostalih 3.000 Slovencev, ki naj bi bili okuženi s HCV, pa tega ne vedo, pripravljajo tudi vprašalnik o dejavnikih tveganja, ki ga bodo dobile referenčne ambulante.

19. 12. 2018
SCHROTTOVI DNEVI

Pol okuženih s HCV je neodkritih

Čeprav je hepatitis C ozdravljiv, v svetu smrtnost zaradi okužbe še vedno narašča. Vzrok je v neodkritosti bolnikov. V Sloveniji je uspešnost zdravljenja 98-odstotna, a je tudi pri nas okrog polovica okuženih neodkritih. Je pa Slovenija prva država v Evropi, kjer so zdravniki pozdravili še zadnjega hemofilika s hepatitisom C.

20. 6. 2018

Zapleti nezdravljene okužbe z virusom hepatitisa C

Le zgodnje odkrivanje bolnikov s kroničnim hepatitisom C in njihovo zdravljenje z novimi, izredno učinkovitimi neposredno delujočimi zdravili lahko prepreči napredovanje jetrne okvare v jetrno cirozo in njene zaplete, piše Marija Ribnikar, dr. med.

24. 10. 2017

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
"Revija je namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce na poljuden način obvešča o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponuja pester izbor privlačnih člankov za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive."
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Cesta na Brdo 100
1000 Ljubljana

Uredništvo

Urednica
Noemi Kandus
040 302 302
noemi@adriasonara.eu
zdenka@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
marketing@adriasonara.eu

© 2021 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava AB Skupina. Nastavitve piškotkov.