Hepatits C (HCV)

Obravnava HBV in HCV med pribežniki iz Ukrajine

»Okužbi z virusoma hepatitisa B in C (HBV in HCV) lahko vodita do odpovedi delovanja jeter in primarnega jetrnoceličnega karcinoma ter vrsto ogrožajočih zunajjetrnih zapletov. Obe namreč vrsto let, celo desetletij, lahko potekata brez bolezenskih znakov in se ju okuženi sploh ne zaveda ali pa so simptomi in znaki neznačilni ...

22. 6. 2022
INFOGRAFIKA

Nespecifični znaki okužbe z virusom hepatitisa C

Akutna okužba z virusom hepatitisa C pri 80 % okuženih poteka brez kliničnih znakov. Kateri so nespecifični simptomi in kdo vse spada v skupino s povečanim tveganjem za okužbo, si oglejte v preglednici.

29. 11. 2020
INTERVJU

Med nespecifičnimi znaki tudi slabo počutje, slabost in utrujenost

V Sloveniji in Evropi si strokovnjaki prizadevajo za eliminacijo okužbe z virusom hepatitisa C, pri čemer smo v Sloveniji zelo uspešni. Na okužbo je treba pomisliti in opraviti presejalno testiranje tudi pri bolnikih z nekaterimi dalj časa trajajočimi nespecifičnimi simptomi, pravi prim. Simona Repar Bornšek, dr. med.

29. 11. 2020

Če bomo uspešni, HCV ne bo več grožnja za javno zdravje

Slovenija zaznamuje 13-letnico uspešne sistematične obravnave okužb z virusom hepatitisa C (HCV) pri skupini z največjim deležem okuženih, tj. pri osebah, ki uporabljajo droge. Specialist psihiatrije doc. dr. Andrej Kastelic, dr. med., opozarja na vrzel v slovenskih zgodbi o uspehu. Veliko neodkritih okužb s HCV ostaja med zaporniki.

21. 10. 2020
NA KRATKO

Slovenija vztrajno na poti k izkoreninjenju hepatitisa C

V Sloveniji so deležniki na področju prepoznavanja in zdravljenja bolnikov s hepatitisom C, akutnim ali kroničnim vnetjem jeter, ki ga povzroča virus hepatitisa C (VHC), odločeni, da to bolezen do leta 2030 izkoreninijo. Cepiva proti tej bolezni sicer ni, je pa na voljo zelo učinkovito zdravilo, ki praktično nima stranskih učinkov.

20. 12. 2018

Prihaja vprašalnik o dejavnikih tveganja za okužbo s HCV

Do letošnjega decembra so v ambulanti za anonimno in brezplačno testiranje na infekcijski kliniki odkrili 19 posameznikov, okuženih z virusom hepatitisa C (HCV). Da bi odkrili in začeli zdraviti še preostalih 3.000 Slovencev, ki naj bi bili okuženi s HCV, pa tega ne vedo, pripravljajo tudi vprašalnik o dejavnikih tveganja, ki ga bodo dobile referenčne ambulante.

19. 12. 2018
SCHROTTOVI DNEVI

Pol okuženih s HCV je neodkritih

Čeprav je hepatitis C ozdravljiv, v svetu smrtnost zaradi okužbe še vedno narašča. Vzrok je v neodkritosti bolnikov. V Sloveniji je uspešnost zdravljenja 98-odstotna, a je tudi pri nas okrog polovica okuženih neodkritih. Je pa Slovenija prva država v Evropi, kjer so zdravniki pozdravili še zadnjega hemofilika s hepatitisom C.

20. 6. 2018

Zapleti nezdravljene okužbe z virusom hepatitisa C

Le zgodnje odkrivanje bolnikov s kroničnim hepatitisom C in njihovo zdravljenje z novimi, izredno učinkovitimi neposredno delujočimi zdravili lahko prepreči napredovanje jetrne okvare v jetrno cirozo in njene zaplete, piše Marija Ribnikar, dr. med.

24. 10. 2017

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas