Atopijski dermatitis in alergijski rinitis

VELIKI 4 - Lancet

Upadacitinib za zdravljenje atopijskega dermatitisa

Upadacitinib je zaviralec JAK, ki je bil v Evropi do nedavnega odobren za zdravljenje revmatoidnega artritisa, psoriatičnega artritisa in ankilozirajočega spondilitisa, od avgusta naprej pa je odobren tudi za zdravljenje mladostnikov (starejših od 12 let) in odraslih z zmerno do hudo obliko atopijskega dermatitisa (AD). V primerjavi z drugimi zaviralci JAK nekoliko močneje inhibira JAK1 kot JAK2/3 in tirozinsko kinazo 2.

13. 10. 2021

Ko angioedem ni srbeč, temveč boleč

»Glavna težava bolnikov z dednim angioedemom je, da je bolezen tako redka, da je mnogi ne poznajo. Ko pridejo bolniki v času težav na urgenco, morajo tako pogosto sami opozoriti, da nimajo klasičnega angioedema in da potrebujejo posebna zdravila. Nekateri jih celo prinesejo s seboj.«

23. 6. 2021

Nova spoznanja o patofiziologiji in nove terapevtske možnosti

V zadnjih letih oziroma desetletju je bil pri zdravljenju atopijskega dermatitisa (AD) dosežen pomemben napredek tako glede novih spoznanj o patofiziologiji bolezni kot posledično tudi o možnih terapevtskih tarčah.

23. 6. 2021

Alergijski rinitis ali covid-19?

Glede na to, da se trenutno večina prvih kontaktov med zdravniki in bolniki vzpostavi na daljavo, dr. Tanja Soklič Košak, dr. med., s Klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo UKC Ljubljana svetuje, kako na podlagi bolnikove anamneze predvidevati, ali gre morda za covid-19 ali za že aktualni alergijski rinitis.

29. 4. 2021
INTERVJU

Za hitro izboljšanje je ključen dovolj hiter in pravilen izbor zdravil

Kako pomembno je ob zagonu atopijskega dermatitisa hitro in pravilno ukrepanje, kako zdraviti in koliko časa naj traja zdravljenje, osvetljuje specialistka dermatovenerologije Olga Točkova, dr. med., iz Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana. Pojasnila je tudi, kdaj je primernejše zdravljenje z lokalnimi kortikosteroidi in kdaj z zaviralci kalcinevrina.

29. 4. 2021

V ambulanto prihajajo isti bolniki, a povsem drugi ljudje

»Po štirih mesecih od uvedbe zdravljenja na kontrolo pridejo isti bolniki, ki pa so povsem drugi ljudje. Po letih razočaranj, pogostih nepredvidljivih poslabšanjih hudega atopijskega dermatitisa (AD) so bolniki zelo zadovoljni z rezultati zdravljenja z dupilumabom.«

16. 12. 2020
INFOGRAFIKA

Atopijski marš

Prisotnost ene alergijske bolezni poveča tveganje za razvoj drugih. Atopijski marš je razvoj alergijskih bolezni, ki imajo skupne nekatere dejavnike tveganja in imunološke značilnosti.

6. 5. 2020

Pomembna sta individualen pristop in vztrajnost

Evropske smernice za zdravljenje atopijskega dermatitisa (AD) svetujejo stopenjsko zdravljenje bolezni, a vedno je treba upoštevati individualno klinično raznolikost in izbrati individualen pristop, svetuje asist. dr. Mateja Starbek Zorko, dr. med., z Dermatološke klinike UKC Ljubljana.

6. 5. 2020
Intervju

Kihanje je ta hip izjemno neželeno

Dr. Tanja Soklič Košak z ORL klinike, UKC Ljubljana nam je povedala: kakšne so možnosti zdravljenje alergijskega rinitisa, zakaj je v času COVID-19 to še bolj pomembno, ali zdravila pomagajo dovolj hitro in kako pomaga aplikacija MASK-air.

6. 5. 2020

Ne želimo si nepovratnih sprememb

6. 5. 2019
1 2

Aktualna revija

pHarmonia lgotip

Prijavni obrazec

Če želite prejemati naše strokovne medicinske vsebine, izpolnite obrazec:
Potrebujete pomoč?
pHarmonia pHarmonia logotip
Revija pHARMONIA in portal pharmonia.si sta namenjena zdravnikom, zobozdravnikom in farmacevtom. Bralce in uporabnike na poljuden način obveščata o novostih s področja omenjenih strok, obenem pa ponujata pester izbor vsebin za vse razmišljujoče, ki tudi v sprostitvi iščejo nove izzive.
Izdajatelj

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana

Predstavitveni
video (1:25 min)
Uredništvo

Urednica
Nives Pustavrh
041 330 606
nives.pustavrh@adriasonara.eu
zdenka.melansek@adriasonara.eu

Oglasno trženje
Barbara Pučnik
051 609 366
barbara.pucnik@adriasonara.eu

O nas